latinica  ћирилица
29/04/2015 |  08:21 | Аутор: Агенције

Шаља: Формирање заједнице српских општина при крају

Бљерим Шаља, координатор косовске владе у дијалогу са Београдом, изјавио је да је оснивање Заједнице српских општина при крају.

Он је, гостујући у емисији "Рубикон" у телевизије "Кохавижн", рекао да се о Заједници српских општина раније није могло говорити док нису усвојени буџети општина на сјеверу Косова за 2015. годину.

Према његовим ријечима, Запад не жели ни на који начин да се створи сутација као што је у Босни, односно да постоје различити ентитети. Стварање ЗСО је дио Биселског споразума и она ће бити формирана на начин да буде потпуно у складу са уставом Косова, рекао је Шаља и додао да ЗСО неће имати никаква извршна овлашћења.

Према његовим ријечима, ЗСО ће у својој надлежности имати област здравства, образовања, социјалне заштите и просторног планирања. Треба отворено рећи да ће Србија у томе помагати, али не и врштити те функције, као до сада, додао је он.

Шаља је, такође, рекао да Специјални суд треба да буде формиран одлуком скупштине Косова јер, по њему, ако се то препусти Савјету безбједносту УН, онда ће се Косово се суочити са много тезизим видом суочавања са међународном правдом, а рад таквог трибунала могао би да потраје и 20 година.

Њемачка захтјијева споразум Косово-Србија 2016.

Координатор у разговорима између Београда и Приштине Бљерим Шаља изјавио је данас да Њемачка захтијева да споразум између Србије и Косова буде потписан 2016. године.


"Наш је циљ, али је и захтјев Њемачке да се мировни споразум између Косова и Србије потпише 2016. године. Његовим потписивањем Косово ће тражити чланство у ОУН и другим међународним организацијама", рекао је Шаља у емисији телевизије КТВ.

Он је оцијенио да је Србија свјесна да без признања Косова нема чланства у ЕУ, што је, према њему, потврдио и предсједник Србије Томислав Николић.

Координатор је рекао да је захтјев косовске стране да добије међународни позивни број, као и рјешење питања енергетике за сјевер.

"И стварање Асоцијације српских општина је дио споразума и фомираће се тако што ће бити у потпуности у складу са Уставом Косова", рекао је Шаља, говорећи о општинама које српска страна назива Заједницом, а косовска Асоцијацијом.

Према њему, о том питању није било могуће разговарати док се не усвоји буџет општина са сјевера Косова.

Шаља је казао да Запад неће ни на који начин дозволити да се створи стање какво је у Босни, односно да се створе различити ентитети унутар једне територије.

Асоцијација општина ни на који начин неће имати извршна овлашћења, рекао је он и истакао да за такав став Приштина има и подршку САД и западноевропских земаља.

Говорећи о образовним и здраственим областима, он је рекао да Србија може да "асистира" али не и да несметано дјелује и руководи у систему образовања и здравства.