latinica  ћирилица
29/04/2015 |  08:43 | Аутор: Vestionline

Велики пожар око Чернобиља, упозорење на радијацију (ВИДЕО)

У близини напуштене украјинске нуклеарне електране Чернобиљ, гдје је 1986. године дошло до највеће нуклеарне катастрофе у историји човјечанства, синоћ је избио шумски пожар, саопштиле су украјинске власти.

У близини нуклеарне електране Чернобил стотине ватрогасаца покушава да спријечи ширење шумског пожара како не би угрозио постројење и наново узроковао ширење радијације. Украјина је у стање приправности подигнула и резервне снаге Националне гарде и полицију, а пожар за сада гаси 182 ватрогасца са 34 возила, јавља РТ.

"Ситуација око нуклеарке Чернобил се погоршала", објавио је министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков на својој Фацебоок страници.

Пожар је дошао на 15 до 20 километара од самог постројења у којем је 1986. године дошло до највеће нуклеарне катастрофе у историји. Ријеч је о највећем пожару који је погодио Украјину од 1992. године.

Иако министар Аваков тврди да је пожаром угрожено 400 хектара шуме, представник Греенпеацеа Русије казао је на Радио Москви да је пожар око Чернобила катастрофалан те да би према сателитским снимцима могао да захвати подручје од чак 10 хиљада хектара.

Еколог Кристофер Бузби упозорава да права опасност заправо пријети од изгарања биљака које су упиле радиоактивне материје.

"Када се десила катастрофа, дрвеће је апсорбовало радиоактивне материје, а оно биље које је израсло послије апсорбовало их је из загађеног тла. Када такво дрвеће и биље гори, као да опет имате Чернобил. Радиоактивне материје се ослобађају горењем и одлазе у ваздух, а људи их удишу', појаснио је Бузби.

Вођа Забрањене зоне која обухват подручје 30-ак километара око нуклеарке Васили Золотоверк изјавио је да је ниво зрачења засад у границама нормале, док је подручје под ватром "релативно чисто".

Након експлозије из 1986. године, Чернобиљ је угашен, а локација је покривена бетонским покривачем којег украјинске власти планирају да замијене сљедеће године.