latinica  ћирилица
29/04/2015 |  08:47 | Аутор: Б92

Николић: Нисам оптимиста послије Штајнмајера

Предсједник Томислав Николић изјавио је да није велики оптимиста послије разговора са министром спољних послова Њемачке Франком Валтером Штајнмајером.
Томислав Николић и Франк Валтер Штајнмајер - Фото: ТАНЈУГ
Томислав Николић и Франк Валтер ШтајнмајерФото: ТАНЈУГ

Николић је рекао да није оптимиста јер од њега није чуо да ће поглавља у преговорима са ЕУ бити отворена ове године.

"Не могу да кажем да ми је господин Штајнмајер јасно рекао да ће преговарачка поглавља бити отворена до краја године. Истина, рекао је да мисли да ће се стећи услови за то током године", рекао је Николић за "Вечерње новости" од сриједе.

Упитан шта конкретно Берлин захтијева од Београда кад је у питању Косово и Метохија, предсједник је казао да је то потпуна примјена Бриселског споразума.

Он је истакао да је Штајнмајеру пренио да Бриселски споразум подразумијева и формирање Заједнице српских општина, и да споразумом није предвиђено да се њено конституисање "доведе у везу са приштинским законодавством, као ни да буде у складу са српским".

"Али, зашто бисмо ми одбацили српско законодавство и искључиво се водили тиме шта пише у законима Приштине? Па нека и они промијене неки закон ако већ преговарамо", казао је Николић.

На питање да ли је њемачки министар поставио признавање Косова као услов, предсједник Србије тврди да му је Штајнмајер рекао да "не постоји ни један услов који се тиче признања Косова и Метохије, а који утиче да не можемо да отворимо поглавља".