latinica  ћирилица
29/04/2015 |  09:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Полиција интервенише због немира у Непалу

Непалска интервентна полиција покушава да спријечи немире међу преживјелима послије земљотреса, у којем је погинуло више од 5.057 људи, док спасиоци настоје да добију битку са временом и пронађу још неког живог у рушевинама Катмандуа.
Непал земљотрес - Фото: AP
Непал земљотресФото: AP

У земљотресу је у околним земљама погунуло још 100 људи. У Непалу је повријеђено око 8.000 људи, а у базном кампу на Монт Евересту погинуло је 18 планинара од лавине, коју је покренуо земљотрес, преноси АФП.

Залихе су на измаку, а подрхтавања тла појачавају нервозу у уништеном Катмандуу. Људи очајнички настоје да га да напусте, на хиљаде њих је почело прије зоре да се окупља код главне аутобуске станице, пошто је влада обећала 250 посебних аутобуса.

Кад су аутобуси изостали, почела је да расте љутња и бијес, што је довело до избијања немира и сукоба са интервентном полицијом, која је покушала да их задржи на одстојању од парламента. Томе треба додати и очај у сеоским подручјима, гдје људи моле да их хеликоптери одведу, кад повремено дођу да им испоруче залихе.

У Непалу је проглашена тродневна жалост, помоћ је почела да стиже до удаљених продучја, али многима су и даље очајнички потребне храна и вода, преноси Би-Би-Си.

Власти су признале да су биле запањене размјерама катастрофе и да је достављање залиха удаљеним селима прави изазов. "Терен је такав да је потребно јако много времена да се тамо стигне, а без физичке присутности, нећемо бити у стању спасемо људе", казао је портпарол непалске армије Јагдиш Чандра Пкхерел, додајући да војници дају све од себе.

Највише је погођено подручје Горке, која је најближа епицентру, а неки становници тврде да уопште нису имали никакву храну, од избијања земљотреса.

УН су саопштиле да су међународни спасилачки тимови до сада спасили 14 људи из рушевина. Француски тим је јуче спасао 28. годишњег мушкарца Ришија Канала из срушеног стана у Катмандуу, у којем је провео 80 сати поред три мртва тијела.