latinica  ћирилица
29/04/2015 |  10:01 | Аутор: РТС

Управник за туђи новчаник

Радницима није свеједно када им у фирму уђе стечајни управник, а како ли ће тек бити породицама којима због личног банкрота у кућу уђе финансијски старатељ? Закон о личном банкроту се спрема, а поставља се питање какав треба да буде тај стечајни управник.
Управљање са буџетом - Фото: РТРС
Управљање са буџетомФото: РТРС

Када банкрот закуца на врата, у кућу улази лични стечајни управник. Додјељује га суд да управља финанасијама и он одлучује да ли ће се продати њива, бунда или ауто, да ли дјетету могу да се плате часови математике или купе нове патике. Дио је породице, бар када је буџет у питању, па је важно ко је и какав је.

Душан Узелац са портала "Каматица" каже да наравно да ће бити потребно умијеће рећи неком "не можеш да идеш на одмор годину, двије, три" и опет изборити се са свим што ти савјети носе са собом. Према његовим ријечима, потребна је мултидисциплинарна особа.

Исмаил Мусабеговић са Београдске банкарске академије рекао је да у сваком случају то не може бити било ко као и стечајни управник за фирму, постоји струка, која је сертификована, лиценцирана, да се обавља тај посао.

То подразумијева знања из економије и права, психологије, навео је Мусабеговић.

Осим што треба да испреговара и отплати добар дио дуга, мораће и да научи оног ко је банкротирао како да не понови грешку. За то има од три до пет година.

"Суштина је да неко ко је стручан да вам помогне да што лакше изађете из тог финансијског шкрипца који обично настаје када останете без посла, а при томе сте задужени у банци", рекао је Мусабеговић.

Према његовим ријечима, суштина је у тим развијеним земљама да вам тај стечајни управник и помогне да добијете посао.

Словенци седам година примјењују закон о личном банкроту, а угледали су се на њемачки модел. Стечајни управник фирми је и лични старатељ за породичне финансије. За његов избор, контролу и разрјешење надлежан је суд.

Марко Заман, предсједник Зборнице управитеља из Словеније каже да дозволу за обављање функције стечајног управника у Словенији даје Министарство за правосуђе на основу образовања, искуства, стручног испита.

"Услов стручни испит је битан и захтјеван и мораш бити особа од повјерења, поред других формалних захтјева", навео је Заман.

Које квалификације ће бити неопходне српским личним старатељима, какву обуку ће пролазити - само су нека од питања за Народну банку и радну групу у Министарству финансија, на која нисмо добили одговор.

Кажу, стратегија о личном банкроту биће донијета у јуну, па ће се тек онда разматрати појединости.

И важно је да оне буду добро размотрене. Да се не понови ситуација као са комуналним полицајцима, на примјер, који су на дужност ступили прије пет година, а тек недавно смо сазнали да је критеријум за њихово запошљавање био слабији него што треба.