latinica  ћирилица
29/04/2015 |  10:12 | Аутор: СРНА

Београд: Конференција о борби против тероризма

У Београду се одржава Конференцију о страним терористичким борцима, спречавању радикализма и борби против тероризма у региону Балкана.
Београд - конференција о страним терористичким борцима - Фото: ТАНЈУГ
Београд - конференција о страним терористичким борцимаФото: ТАНЈУГ

Отварајући Конференцију министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је рекао да Западни Балкан постаје све примамљивије поднебље за врбовање и регрутацију џихадиста и зато је потребно да се земље снажно и јединствено одупру тероризму. Он је навео да је из Србије у Сирију и Ирак отишло да се бори више од 30 држављана, а да их је 10 погинуло, према подацима полиције. Стефановић је на скупу у Палати Србије, посвећеном борби против тероризма и страним терористичким борцима, нагласио да се мора брзо дјеловати и спријечити да нека од земаља региона буде мета терористичких аката. Рекао је да је потребно да се земље снажно и заједнички одупру тероризму, како на националном, тако и на глобалном нивоу, јер тероризам не познаје границе.

Стефановић је још једном осудио терористички напад на Полицијску станицу у Зворнику, као и све терористичке акте у којима су настрадали невини цивили. Истакао је потребу да се пресијеку коријени финансирања тероризма који се налазе у илегалној трговини оружјем, наркотицима и прању новца, наводећи да Србија води бескомпромисну борбу против нарко-кланова.

Циљ је, наводи министар, да буду пронађени и кривично процесуирани сви који припадају радикалној исламистичкој идеологији, њихови помагачи, те да буду пресјечени канали финансирања и веза, и њихови планови. Указао је и на опасност од злоупотребе интернета посредством којег се врбују, углавом, припадници исламске вјероисповијести.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби рекао је да је посљедњих година опасност од тероризма све већа, што свједочи и напад на Полицијску станицу у Зворнику.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт истакао је да се све више земаља суочава са опасношћу од тероризма и да су главна пријетња групе из Сирије и Ирака, додавши да је потребна блиска сарадња чланица ЕУ и земаља региона Балкана, као и да је потребно спријечити регрутовање посредством интернета. Рекао је да не постоји универзални приступ за борбу против тих појава, али да едукација представља најјаче оружје и да у том погледу посебан значај треба придати младим генерацијама.

Према његовим ријечима, главна пријетња су терористичке организације на Блиском истоку и Сирији, у првом реду Ал каида, али и страни борци који из читавог свијета који ту долазе, а потом се враћају у своје земље.

Девенпорт је нагласио да треба спријечити радикализацију појединаца, посебно преко Интернета. Потребно је унаприједити међуверски и међукултурални дијалог и подржати међународне иницијативе против радикализације, наво је он, и истакао, да се мора одбацити теза да је насиље једини начин за промјене у друштву и да се то може остварити само кроз демократске процесе.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард указао је да се страни борци регрутују широм свијета, укључујући и Србију, те да је то важна чињеница, иако је број страних бораца из Србије прилично мали.

"Повећана сарадња је кључна за суочавање са овим појавама. Ово је приоритетна тема ОЕБС-а. Апелујемо на јачу сарадњу, бољу размјену података, при чему ОЕБС може бити платформа за разговоре", рекао је Буркхард.

Како је истакао, акције у борби против тероризма и насилног екстремизма треба предузимати у свим димензијама, а ОЕБС посебно охрабрује локални приступ.

"Локалне заједнице најбоље могу да уоче појединце пре него што изврше терористички напад", рекао је Буркхард.

Шеф мисије ОЕБС је такође истакао да земља више треба да подржи младе, како би се спречила њихова радикализација и мобилизација.