latinica  ћирилица
29/04/2015 |  10:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Симеуновић: Напад у Зворнику освета за губитак позиција Ал каиде

Међународни експерт за тероризам и професор Универзитета у Београду Драган Симеуновић изјавио је јутрос да напад на полицијску станицу у Зворнику представља класичан чин домаћег тероризма и да је освета за губитак позиција Ал каиде.
Напад на полицијску станицу у Зворнику - Фото: ТАНЈУГ
Напад на полицијску станицу у ЗворникуФото: ТАНЈУГ

Симеуновић је рекао да су потребни опрез, превенција и непрекидан претходни надзор свих пунктова и особа које се могу сматрати екстремистичким.

Србија то и ради, јер има искуства из бивших ратова и са исламским екстремистима са Косова, истакао је Симеуновић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Ријеч је о појави да млади, поготову уколико за то имају неки разлог и ако су фрустрирани, постају жртве џихадиста који их наговарају, било директно или најчешће путем Интернета, у циљу чињења оваквих напада, указао је Симеуновић. Овакви инциденти, уколико се умноже, представљаће велику опасност, а њихова порука је "не можете убијати код нас, а сједити мирно код ваших кућа", истакао је Симеуновић.

Коментаришући терористички напад у Зворнику у понедјељак увече у којем је један полицајац погинуо, а двојица рањена, он је подсјетио да Ал каида, од тренутка, када је изгубила мјесто у Авганистану, иако се повратила у Ираку, никада више није била јака као у вријеме напада на Њујорк и Вашингтон.

"Онај који подстрекава, а то је у овом случају највјероватније човјек који се вратио из Сирије, гдје је био на ратишту, налази око себе жртве управо међу онима који су преживјели неку трауму у вријеме рата", истакао је Симеуновић.

Симеуновић је рекао да су извршиоци особе које су или посебно вјерски осетљиве, или фанатизоване, или склоне некој врсти авантуре.