latinica  ћирилица
29/04/2015 |  11:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Нијемци: Нека "Ноћни вукови" дођу, можемо их издржати

Нијемци, судећи према анкети политичког магазина "Шпигел" која није репрезентативна, евентуални долазак руских бајкера "Ноћних вукова" у Берлин, што је једна од свакодневних политичких тема, доживљавају без превише емоција и тешких ријечи, помало опуштено, па чак 52 посто испитаника каже - нека дођу.

"Нека ипак дођу. Тих двадесетак мотициклиста-екцентрика можемо издржати", сматра око 52 одсто Нијемаца, учесника онлајн анкете која нема репрезентативни карактер.
 На питање да ли "Ноћни вукови", за које се вјерује да су блиски руском предсједнику Владимиру Путину, смију туром до Берлина да прославе побједу "Црвене армије" над нацистичком Њемачком, 15 одсто учесника анкете је одговорило да ни у ком случају то не би смјели да ураде и да ти "гадни типови" могу на неком другом мјесту да донесу несигурност на улице, али не и у Њемачкој.
 Највећи број њих, чак 52 одсто, опуштено је рекло "нека дођу, издржаћемо их", 16 одсто каже да се подразумијева да дођу и да Руси имају свако право да славе своју побједу над нацистима, а 15 одсто каже да им "Ноћни вукови" звучи као нека нова еротска серија.
 Њемачка влада је члановима руског бајкерског клуба "Ноћни вукови", који су од Москве кренули за Берлин путем побједника у Другом свјетског рату, одузела визе, тако да би њихов улазак у Њемачку требало да буде спречен, пише њемачка штампа.
 "Водећим члановима 'Ноћних вукова' се отказује улазак у Њемачку", каже се у владиним круговима у Берлину, преносе њемачки медији.
 Портпароли министарстава унутрашњих и иностраних послова образаожу да званични Берлин не вјерује да би долазак бајкера послужио циљу, односно, допринио јачању немачко-руских односа, преносе медији.
 Њемачка влада је указала и на могуће опасности за јавну сигурност и ред у Њемачкој због планираног доласка бајкера и истакла да, уколико постоји сумња за такве опасности, имају "право и обавезу" да предузму нужне мјере и те ризике спрече, преносе њемачки медији.
 Руски мотоциклисти из клуба "Ноћни вукови", кренули су из Москве у почасној вожњи, поводом 70. годишњице побједе над нацистицком Њемачком, упркос одлуци Пољске да им не дозволи да пређу пољску границу.
  Око 20 бајкера, укључујући чланове групе "Ноћни вукови", кренуло је из Москве са циљем да у Берлин дођу 9. маја.