latinica  ћирилица
29/04/2015 |  13:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким Џонг Ун наредио 15 погубљења

Вођа Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун наредио је погубљење 15 високих званичника ове године због тога што су довели у питање његов ауторитет.

То је саопштила Обавјештајна агенција Јужне Кореје на затвореној сједници парламента.

Потпредсједник министра за шумарство један је од званичника који је погубљен, јер се противио државној политици, изјавио је члан обавјештајног парламентарног одбора Шин Кјунг Мин, цитирајући неименованог званичника Националне обавјештајне службе.

"Изговори или расуђивање немају утицаја на Ким Џнг Уна. Његов стил вођења државе је да уради све како би остварио оно што жели, а свако противљење сматра изазивањем свог ауторитета и захтијева погубљење'', објаснио је Шин.

Шин је позивајући се на званичника из обавјештајних извора додао да је у прва четири мјесеца ове године, наручено 15 егзекуција високих званичника.

У 2013, Ким је погубио свог ујака Џанг Сонг Тека, другог најмоћнијег човјека у Пјонгјангу, због корупције и злочина који су нашкодили економији земље.

Заједно са њим, погубио је и групу његових најближих сарадника.

Лидер Сјеверне Кореје је више пута промијенио своје блиске сараднике и високе званичнике откад је постао предсједник државе 2011.

Обавјештајна агенција Јужне Кореје очекује да Ким овог мјесеца отпутује у Москву на параду којом се обиљежава крај Другог свјетског рата у Европи, иако још увијек нема званичне потврде ове информације.

Сјеверна Кореја није резервисала хотел у Москви за Кима, али амбасада Сјеверне Кореје у Русији је опремљена и може да смјести предсједника, додао је Шин на састанку обавјештајне агенције.

Посјета Русији биће прво Кимово прекоокенско путовање откад је након смрти свога оца преузео позицију шефа државе.