latinica  ћирилица
29/04/2015 |  14:56 | Аутор: СРНА

Форензичари ФБИ деценијама лажирали доказе?!

Елитни форензичари Еф-Би-аја 20 година су давали мањкаве исказе на суду, односно помагали тужиоце, због чега су неки оптуженици добијали смртне казне или дугогодишње робије!? Америчко Министарство правосуђа и ФБИ службено су признали да је готово сваки испитивач у елитној форензичкој јединици давао мањкав исказ.
ФБИ - Фото: архив
ФБИФото: архив

То се дешавало у периоду дужем од двије деценије, а најчешће се радило о анализи косе.

На основу тако прикупљених доказа, 32 оптуженика осуђена су на смрт, а њих 14 је умрло у затвору или је над њима већ извршена егзекуција.

"Вашингтон пост" пише да су форензичари лажно свједочили у случајевима за тешка кривична дјела, попут силовања и убистава.

Сва спорно свједочења ишла су у корист тужилаца. Од 28 испитивача који раде у лабораторију ФБИ за испитивање косе њих 26 процјењивали су форензичке налазе на начин да они иду у корист тужилаштва.

То се догодило у 95 одсто случајева од 268 предмета који су да сада прегледани, односно провјерени?! Остаје да се провјери још 1.200 случајева.

У 700 случајева полиција или тужиоци нису одговорили на захтјеве за транскрипте или друге информације.

ФБИ и Министарство павосуђа САД тврде да ће учинити све да се у овим случајевима оствари правда.

Петер Нојфилд, један од оснивача "Пројекта невиност", који суђелује у овој анализи, наводи да је ФБИ користио микроскопске анализе косе како да би инкриминисао оптужене, те како је то била "потпуна катастрофа".

"Вашингтон пост" цитира изјаве стручњака који кажу да не постоји научно прихваћени стандард за форензичарска испитивања.

Микроскопским испитивањем не може се тачно утврдити да ли дио косе припада одређеној особи или је само веома слична, а у стварности припада другом лицу.

И поред тога, стручњаци ФБИ су рутински свједочили и то готово увијек у корист тужиоца.

Сенатор Ричард Блументал каже да су резултати провјере "ужасни за функционисање америчког казнено-правног система".

Он упозорава да је то ужасно не само за потенцијалне невине оптуженике који су погрешно у затвору или чак смакнути, него и за тужиоце који су се ослањали на измишљене и лажне доказе упркос намјери да вјерно проводе закон.