latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Суд ЕУ: Забрана донирања крви хомосексуалаца некад оправдана

Европски суд правде у Стразбуру пресудио је да владе чланица Европске уније могу да забране хомосексуалцима донирање крви у сврху превенције ширења вируса ХИВ, али само под условом да докажу да је то и даље најбољи начин да се ограничи опасност по здравље грађана.

Суд је тако пресудио у случају једног мушкарца хомосексуалне оријентације, који је уложио тужбу зато што је 2009. спријечен да донира крв.

У пресуди стоји да забрана донирања крви хомосексуалаца, коју је Француска увела 1983. године, крши европски принцип "недискриминације на бази сексуалне оријентације".

Забрана донирања крви за хомосексуалне мушкарце би, међутим, "могла да буде оправдана, имајући у виду ситуацију у земљи чланици која је увела такав закон", пресудио је суд у Стразбуру.

- Мора да се утврди да ли су те особе изложене великом ризику од заразе тешким заразним болестима, као што је ХИВ, и да не постоје ефикасне методе откривања или друге методе које би обезбиједиле висок ниво заштите здравља прималаца крви - навео је суд.

Уколико нове методе тестирања могу да осигурају да ниједна донирана доза крви не носи ниједну заразну болест, онда забрана донирања крви за хомосексуалце можда није неопходна, закључио је Европски суд правде.

Француска влада је овог мјесеца предложила укидање забране уведене 1983, док је свијет ужурбано покушавао да изнађе начине за спријечавање смртноносног вируса ХИВ. Ту забрану је Британија укинула 2011, а САД крајем прошле године, уз услов да донатор није имао сексуалне односе у посљедњих годину дана.