latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:29 | Аутор: СРНА

ЕУ: Десет милиона евра за борбу против исламиста

ЕУ је обезбиједила десет милиона евра за борбу против исламске радикализације у региону Сахел-Магреб и спречавање преласка страних бораца - џихадиста из сјеверне Африке, Блиског истока и западног Балкана, саопштено је данас из Европске комисије.

У саопштењу се истиче да се страни борци придружују џихадистима из "Исламске државе" и другим сличним организацијама на Блиском истоку, те да то представља све већу пријетњу многим земљама, без обзира да ли су чланице ЕУ или не.

Европска комисија покренула је нови програм за помоћ земљама партнерима у борби против радикализације у земљама Магреба и спречавање протока страних бораца из сјеверне Африке, Блиског истока и западног Балкана.

"Страни борци су пријетња не само по регион, већ и за цио свијет. Потребно је да појачамо сарадњу и подршку земљама партнерима, јер је тероризам глобална пријетња против које се морамо заједно борити. Ови програми су потврда привржености ЕУ ближој сарадњи са земљама сјеверне Африке, Блиског истока и западног Балкана", нагласила је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да су земље Блиског истока, сјеверне Африке и западног Балкана посебно забринуте због пријетње коју представљају страни борци и радикализације младих.

"Ова појава не поштује границе и међународна заједница мора да подржи ове земље у напорима да смање прилив страних бораца и у њиховој борби против радикализације. ЕУ је одвојила десет милиона евра за нови програм који ће пружити ту врсту подршке", каже Хан.

У саопштењу се наводи да ће у оквиру новог програма "Борбга против радикализације и страних терористичких бораца", ЕУ одвојити прву траншу од пет милиона евра за финансирање техничке помоћи за јачање капацитета званичника из области кривичне правде за истрагу, кривично гоњење и рјешавање случајева страних бораца.

Другом траншом од пет милиона евра финансираће се програми за борбу против радикализације у региону Сахел и Магреб.