latinica  ћирилица
29/04/2015 |  17:30 | Аутор: 24sata.hr

Загађеност ваздуха Европи наноси штету од 1,6 билиона долара

Невјероватних 1,6 билиона долара била је економска штета од 600.000 прерано умрлих људи и од болести које је прузроковало загађење ваздуха у Европи у 2010. години, објавила је Свјетска здравствена организација.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Ријеч је о првој таквој студији у историји, а тај је износ једнак десетини БДП-а цијеле Европске уније у 2013. години.

Од посљедица ситних нечистих честица које испуштају возила, индустрија или кућни огрјев, у 53 европске земље је током 2010. умрло око 600.000 људи. Загађеност ваздуха узрокује болести васкуларног ситема, мождане ударе и рак плућа.

- Докази којима располажемо морају бити подстицај свим владама за почетак дјеловања. Ако се различити сектори удруже, не само да ћемо спасити многобројне животе већ и остварити резултате који вриједе невјероватне износе новца - рекла је водитељка европске канцеларије WHO Сузана Јакоб.

Загађени ваздух крив је за највећу релативну економску штету у источној Европи.

Грузија има највеће трошкове у Европи који су повезани с преурањеном смрћу становника услијед загађења ваздуха, а трошкови Србије, Бугарске, Украјине и Киргистана због загађености износе између трећине и четвртине њихове друштвене производње.

Чак 90 одсто Европљана на отвореном је простору изложено већој концентрацији нечистих честица од нивоа које допушта WHO, а у земљама с нижим приходима проблем је и загађење у затвореним просторима.