latinica  ћирилица
29/04/2015 |  17:39 | Аутор: Б92

Грабар-Китаровић: Било би добро да до 2020. године уведемо евро

Хрватска предсједница очекује да ће Хрватска до 2020. преузети евро као националну валуту, иако актуелна влада најмлађе чланице ЕУ одбија да одреди датум.

Увођење евра једна је и од несугласица између шефице државе Колинда Грабар Китаровић и премијера Зорана Милановића.

Према мишљењу Грабар Китаровић, увођење евра у наредних пет година је важно за хрватску привреду јер је, како наглашава у интервјуу агенцији Блумберг, "уско повезано са економијама Уније".

Прва жена на челу Хрватске сматра да припрема економије за пресудне изазове, укључујући и увођење евра, захтјева већу сарадњу између запослених и послодаваца, али и инвеститора који ће бити спремни да улажу и у континтентални дио земље - далеко од туристички оријентисане и доминантне јадранске обале, преноси "Вечерњи лист".

"Тако ће се ријешити структурни проблеми које имамо у економији. Имамо велике залихе природних ресурса, образоване људе и морамо се концентрисати најприје на то како тим ресурсима да управљамо", навела је Грабар Китаровић и додала да има велико искуство стечено током радног ангажмана ван Хрватске.

Она је рекла и да жели да модернизује Хрватску у сваком погледу, укључујући и политику.

"Морамо промјенити ментални склоп и створити услове како би се економија могла лакше развијати", увјерена је Грабар Китаровић.