latinica  ћирилица
29/04/2015 |  17:46 | Аутор: Б92

Нијемци траже добављаче из Србије

Двадесетак предузећа из Њемачке заинтересовано је да пронађе добављаче у Србији, а фокус је на металопрерађивачкој индустрији.

Већина од 25 фирми из Њемачке, колико их се пријавило да учествују у пројекту “Њемачке иницијативе за проналажење добављача у државама Западног Балкана“, објашњава Милан Крстић, бизнис консултант Делегације њемачке привреде у Србији.

Траже се металопрерађивачи, прерађивачи пластике, као и још неколико бранши, али у мањем опсегу. Они конкретно траже добављаче који ће њих да снабдјевају готовим производима и полуфабрикатима“, рекао је Крстић.

Међу њима су, како је рекао, и предузећа која производе компоненте за аутоиндустрију, област из које је у Србији, по његовој оцјени захваљујући и Фијату, у посљедњих шест, седам година реализован низ инвестиција.

Финале овог пројекта биће 9. јуна на једнодневној конференцији у Минхену, где ће заинтересоване њемачке и српске компаније, односно њихови представници моћи да се упознају, представе једни другима и евентуално успоставе сарадњу.

Очекујемо да ће се финално појавити 20 фирми из Њемачке на том догађају и око 100 фирми из Србије и региона. Очекујемо да ми из Србије будемо доминантни у смислу броја фирми које ће се тамо представити, заједно са Хрватском и Словенијом“, рекао је он.