latinica  ћирилица
30/04/2015 |  08:17 | Аутор: Агенције

ЕУ подсећа Орбана да је смртна казна забрањена

Европска унија је подсјетила мађарског премијера Виктора Орбана да је смртна казна забрањена у Унији, након што је покренуо дебату о њеном поновном увођењу у Мађарској.
Виктор Орбан - Фото: Getty Images
Виктор ОрбанФото: Getty Images

Мађарска владајућа партија Фидес, која је под све већим притиском екстремно десничарске опозиције, позвала је да се размотри могућност поновног увођења смртне казне, која је укинута послије пада комунизма 1990, али и забрањена у Европској унији.

Питање смртне казне поставили су премијер Виктор Орбан и водећи политичари Фидеса послије прошлонедјељног убиства 22-годишњег радника у продавници дувана у Капошвару.

Орбанови пријатељи конзервативци из Европске народне партије такође су га упозорили да се о забрани смртне казне у ЕУ не може преговарати.

Уколико Мађарска поново уведе смртну казну може бити покренута процедура која доводи до санкција, као што је суспензија права гласања у Савјету Европе, рекао је један извор Уније за агенцију Франс прес.

"Укидање смртне казне је један од услова за улазак у Европску унију", рекао је портпарол Европске комисије, док је европски комесар Димитрис Аврамопулос рекао пред Европским парламентом да за ЕУ смртна казна никад није одговор.

Комесар за људска права у Савјету Европе Нилс Муижнијекс рекао је да је дубоко забринут због популистичког става у мађарском политичком дискурсу.

"Идеја поновног увођења смртне казне неспојива је са мађарским обавезама према Европској конвенцији о људским правима и супротна је вриједностима које брани Европа", навео је Муижнијекс у саопштењу.

Европосланици су затражили од званичника Уније да реагују на изјаве мађарског премијера, а председник Европског парламента, социјалдемократа Мартин Шулц рекао је да ће разговарати са Орбаном.