latinica  ћирилица
30/04/2015 |  08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Демонстрације солидарности од Њујорка до Денвера (ВИДЕО)

Демонстранти против полицијског насиља и расне дискриминације, марширали су широм САД, од Њујорка до Денвера, а велике демонстрације у Балтимору завршене су мирно, послије два дана од нереда који су избили, јер је један црнац умро од повреда у полицијском притвору.

Демонстрације су одржане у знак солидарности са протестом у Балтимору, против расне дискриминације и прекомјерног насиља полиције која је изазавала смрт афроамеричких људи у Кливленду, Фергусону, Мисурију, Њујорку и другим градовима, у протеклих годину дана, преносе агенције.

Њујоршка полиција је ухапсила више од 60 људи који су потестовали у више група кроз Менхетн, блокирајући саобраћај на неколико мјеста. Мањих протеста било је у Бостону, Хјустону, Фергусону, Мисурију, Вашингтону и Сиетлу, а неколико демонстраната ухапшено је у Денверу.

У Балтимору је распоређено 3.000 полицајаца и војника Националне гарде, пошто се на хиљаде демостраната мирно окупило испред зграде локалног парламента. Тај марш је протекао мирно, мада су у том граду прије два дана били најгори немири у посљедњих неколико деценија.

Демонстранти су били углавном млади црнци, који траже одговоре о судбини Фреди Греја , који је умро од повреда  нанесених  у притвору. Међу онима који протестују  много је студената.

Полиција ће данас издати своје закључке о том случају, а тужилац је навео да нема информација да ли ће они бити доступни јавности.

У Блатимору је 19 зграда и десетине аутомобила спаљено, опљачкане су продавнице и 20 полицајаца  повријеђено у немирима од прије два дана.

Општој конфузији допринио је "Вашингтон пост" који је, позивајући се на полицијски документ, навео ријечи затвореника који је превожен у полицијском комбију, заједно са Грејом, да је чуо како Греј лупа о зидове возила, вјероватно са циљем да повриједи сам себе. Тај затвореник није могао да га види, јер су били одвојени металном преградом.

Греј је умро седам дана послије хапшења, од тешких повреда кичме, у вратном дијелу.