latinica  ћирилица
30/04/2015 |  09:49 | Аутор: СРНА

Помоћ за повратнике у Бихаћко-петровачку епархију

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш разговарао је са епископом бихаћко-петровачким Атанасијем о повратку на простор Бихаћко-петровачке епархије и упознао га о пројектима помоћи које проводи ресорно министарство.
Састанак о повратницима у Бихаћко-петровачкој епархији - Фото: СРНА
Састанак о повратницима у Бихаћко-петровачкој епархијиФото: СРНА

Чордаш је рекао да је буџетом овог министарства за текућу годину обезбијеђено око 1,4 милиона КМ за повратак на простор ФБиХ, што је много више него ранијих година, саопштено је из Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Он је упознао епископа бихаћко-петровачког о Регионалном програму стамбеног збрињавања и Пројекту реконструкције стамбеног фонда, који се реализује из кредитних средстава Саудијског фонда за развој, а из којих ће бити обновљен знатан број стамбених јединица и на простору ове епархије.

Чордаш се сагласио са епископом Атанасијем да је стварање услова за одрживост повратка подједнако битно, као и обнова стамбених јединица, наводећи да је велики дио средстава намијењених ФБиХ планиран за пружање помоћи пројектима одрживог повратка.

Он је додао да је ове године на јавни позив Министарства стигао велики број захтјева за стварање услова за одрживост повратка управо из општина са простора ове епархије.

Владика Атанасије изразио је задовољство наведеним пројектима и повећањем издвојених средстава Владе Републике Српске која су намијењена простору ФБиХ.

Он је Чордаша упознао о проблемима у појединим општинама на простору епархије, а као највећи проблем је истакао незапосленост, односно недостатак основних животних средстава.

Према његовим ријечима, било је људи који су се ранијих година враћали на своја огњишта, али нису могли да обезбиједе средства за живот, те су их поново напуштали.

Саговорници су се сагласили да је сарадња цркве и Министарства веома важна да би се идентификовали приоритетни пројекти на терену, и да би се средства усмјерила у оне пројекте којима ће се постићи најбољи резултати.

Састанку, који је одржан синоћ, присуствовали су помоћник министра Ненад Ђокић, шеф кабинета министра Драган Штрбац, министар рада, здравства, социјалне заштите и прогнаних у Влади Ливањског кантона Драгослав Топић, те делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић.