latinica  ћирилица
30/04/2015 |  11:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Руски мотори неопходни за лансирање америчких ракета

Пентагон је затражио од Сената да преиспита одлуку којом је америчким компанијама због санкција САД према Русији, забрањено да купују руске ракетне моторе, пренијела је руска агенција РИА Новости.
Пентагон - Фото: Wikipedia
ПентагонФото: Wikipedia

РД-180 ракетни мотори користе највише америчке ракете типа Атлас 5 свемирске агенције НАСА и Американци још немају своју алтернативу за руске моторе.

Нешто раније, Конгрес је усвојио закон који забрањује употребу РД-180 у будућим војним мисијама. Нарочито, закон о одбамбеној ауторизацији препоручује америчким ваздушним снагама да до 2019. године престану са употребом погонских система руске производње. Другом уредбом ваздушним снагама обезбијеђено је 220 милиона долара за развијање америчке алтернативе руским моторима.

Државна секретарка за ваздушне снаге Дебора Ли Џејмс је говорећи у поткомитету Сената за војна питања предложила доношење амандмана на тај закон тако да САД могу да купе моторе РД-180 који су наручени прије припајања Крима Русији. САД тек треба да плате те машине.

Према њеним ријечима, тај амандман ће омогућити да ракете буду лансиране у свемир прије него што се развије америчка алтернатива за њихов погон.

Сенатор Џон Мекејн, познат по антируској реторици, запитао је "да ли је у америчком интересу да подстиче руску војну индустрију, имајући у виду понашање Русије?". "Не. Жалосно је, али гарантовани приступ свемиру је много важнији", одговорио је портпарол Пентагона, пренио је Спутњик.

Руски ракетни мотор (фото: © Sputnik/ Yuri Streletc)