latinica  ћирилица
30/04/2015 |  12:03 | Аутор: Агенције

Честитке званичника поводом 1. маја

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је грађанима Српске поводом Међународног празника рада да ће институције Српске наставити да буду максимално посвећене поштовању радничких права и настојати да сачувају што већи број радних мјеста, побољшају положај радника и створе услове за ново запошљавање.

"Симболика прославе 1. маја је да се истакне и подсјети на права и заштиту радника, социјалну правду, солидарност и остале вриједности које карактеришу демократско друштво", навео је предсједник Српске у честитки.

Додик је свим грађанима Српске пожелио да празник проведу у добром здрављу и празничном расположењу.

ЧУБРИЛОВИЋ: ПОЗИВ НА ОДГОВОРНИЈИ ОДНОС ПРЕМА ПРАВИМА РАДНИКА

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је данас све органе и институције у Српској на одговорнији однос према поштивању права радника и побољшању њиховог положаја и услова живота, не умањујући значај и права послодаваца и власника предузећа који настоје да се развијају и позитивно послују.

Честитајући 1. мај радницима, синдикалним организацијама, удружењима и свим грађанима, Чубриловић је истакао да је неопходно потпуно поштовати законе и друге акте који регулишу питање рада, остваривања и заштите права радника.

Чубриловић је у честитки поручио да је Народна скупштина отворена за сарадњу са свим легитимним представницима синдиката и да ће посебну пажњу посветити афирмисању права радника, стварању повољнијих услова за развој производног сектора, запошљавању и социјалном збрињавању радника.

Према његовим ријечима, обиљежавање Међународног празника рада је прилика да се посебно укаже на поштивање свих права радника, у складу са законом и међународним стандардима, као и њихово право да се удружују и заједнички дјелују, с циљем побољшања материјалног и општег положаја радника.

ЦВИЈАНОВИЋ: КРОЗ ЕКОНОМСКЕ РЕФОРМЕ ДО НОВИХ РАДНИХ МЈЕСТА

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку поводом 1. маја – Међународног празника рада Савезу синдиката Републике Српске, гранским синдикатима, радницима и грађанима Републике Српске.

"Овај празник представља симбол борбе за радничка права и израз радничке солидарности. Свјесни смо чињенице да један број грађана још увијек не може да оствари једно од основних права, право на рад.

Влада Републике Српске, у настојању да промијени такво стање, креира законе који су усмјерени на растерећење привреде, повећање раста привредне активности, повећање запошљавања. Доносимо законе који су усмјерени ка борби против сиве економије и рада на црно.

Кроз економске реформе, које се проводе у Републици Српској, наш циљ је да, уважавајући иницијативе свих социјалних партнера, радимо на питањима од интереса за раднике и привреде у цјелини.

Први мај нас подсјећа на потребу да не смијемо посустати на путу зацртаних реформи, које су често и болне, али то је једини начин на који можемо да задржимо постојећа и отварамо нова радна мјеста.

Влада је спремна да, заједно са социјалним партнерима, креира најбоља рјешења, на добробит свих. У жељи да заједнички изградимо бољу, просперитетнију и економски јачу Републику Српску, срдачно вас поздрављам," наведено је у честитки премијерка Цвијановић.

У свијету ће сутра бити обиљежен 1. мај - Међународни празник рада као симбол интернационалне радничке и синдикалне солидарности.