latinica  ћирилица
30/04/2015 |  13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић најавио повећање плата и пензија

Србијански премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће влада у августу почети да разговара са ММФ о повећању плата и пензија.

"И повећати цемо плате и пензије", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је навео да су просјечне плате остале исте као у априлу прошле године, али да ће влада обезбиједити и да се подигне и јавни сектор.

"Наша намера је да спроводимо структурне реформе када је реч о пореској администрацији и јавним предузећима. Када је реч о капиталним улагањима ја сам сада преузео на себе надгледање и сву одговорност и биће знатно боље у мају", рекао је Вучић.

Као највећи проблем Вучић је оцијенио процес приватизације, али ипак, рекао је Вучић, готово 75 одсто фискалних захтјева ММФ биће испуњено у првој години програма.

"Прије краја године грађани ће у својим џеповима осјетити знатно побољшање", рекао је Вучић.

Вучић: Идемо у Брисел, тражићемо отварање поглавља

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће се одазвати позиву да 18. маја у Бриселу учествује на састанку Пријатеља Србије, а којем ће присуствовати сви шефови дипломатија земаља чланица Европске уније.

"Дакле 18. маја идемо да представимо Србију и да тражимо подршку за Србију. Да захвалимо на свој подршци коју смо до сада имали од ЕУ и да тражимо отварање поглавља", рекао је Вучић. Како је рекао, тада почиње права офанзива Србије.

"Послијје тога идемо у Берлин гдје ћу, претпостављам да се обратим и њемачким парламентарцима, разговарам са њима и да на сваки начин идемо да се боримо да добијемо отварање поглавља што прије", рекао је Вучић.

Вучића су на састанак Пријатеља Србије позвали министри иностраних послова Аустрије и Италије, Себастијан Курц и Паоло Дјентилони, а присуствоваће му сви шефови дипломатија земаља чланица Европске уније.

У писму, које су Вучићу уручили амбасадори Аустрије и Италије, истиче се да је Србија направила добар напредак у припреми за отварање преговарачких поглавља, као и да је наставак дијалога са Приштином дао резултате.

На састанак су позвани и висока представница Европске уније за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.