latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:00 | Аутор: СРНА

Русија ограничава увоз јабука из Србије

Руска служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор увешће органичење на увоз јабука из Србије због масовног фалсификовања српских фитосанитарних сертификата у Европи.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"Европљани масовно фалсификују документа за Русију. Провјерили смо 33 сертификата за српске јабуке, од чега се само један показао као прави... Морамо да уведемо претходну најаву за јабуке из Србије. Производи неће моћи да пређу границу до складишта без провјере", рекао је шеф те службе Сергеј Данкверт.

Он је додао да је пооштравање мјера повезано да масовним фалсификовањем фитосанитарних сертификата Србије, пренијели су београдски медији.

"Док нам ветеринарска служба Србије то не потврди телефоном, за сада нећемо да успоставимо електронску претходну потврду, принуђени смо да дајемо налоге на граници, да роба чека до потврде", додао је Данкверт.

Данкверт је навео да се слична ситуација дешава и са транзитним фитосанитарним сертификатима из Бугарске, која је издавала транзитна документа за производе из Марока, те подсјетио да је раније Русија ограничила увоз јабука из Бугарске.