latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:17 | Аутор: Агенције

За пет дана са сјевера Црне Горе одселило 700 грађана

Према новим подацима Еуромоста, од суботе до сриједе, са сјевера Црне Горе у државе ЕУ отишло је најмање 700 грађана.

Масован одлазак се очекује кад се заврши школска година.  Како је саопштено из те НВО, превоз су организовале скоро све путничке агенције из Новог Пазара.

Представници Еуромоста су јуче у 14 часова присуствовали одласку једног аутобуса, који је, како наводе, грађане из Бијелог Поља одвезао до Новог Пазара, након чега ће другим аутобусом отићи за ЕУ.

Из Еуромоста, такође, тврде да је јуче један пун аутобус отпутовао из Рожаја у поподневним часовима.

"У контакту с новопазарским превозницима смо дознали да су се у превоз укључиле све тамношње агенције , од њих смо добили податке да су у суботу из тог града отишла четри аутобуса грађана из општина са сјевера Црне Горе према државама ЕУ, а у уторак два, из Бијелог Поља за викенд су отишла три аутобуса, у понедељак, уторак и сриједу по један", саопштили су из те НВО.

Тврде да грађане превозе и таксисти, те да су у уторак увече видјели комби новопазарских таблица, у пратњи малог аута који су путнике узимали испред кућа, јер многи, како кажу, не желе да им се не зна да одлазе у азил.

"Узрок овом наглом повећању одласка су гласине да ће европске земље примати азиланте до првог маја. Међутим, ми очекујемо да ће, уколико се нешто хитно не предузме, многи бити додатно охрабрени, те да ће се највећи број иселити по завршетку школске године", кажу из Еуромоста.

Према њиховим информацијама, масовни одлазак се очекује након завршетка школске године, јер породице, како наводе, чекају крај школске године.

Еуромост је јуче позвао министарку рада и социјалног старања, Зорицу Ковачевић, да након празника посјети сјевер Црне Горе и с предсједницима општина разговара о моделу на који би се емиграција зауставила.