latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:18 | Аутор: Агенције

Око 30 шефова држава и влада у Москви на Дану побједе

Око 30 шефова држава и влада потврдило је учешће на паради којом ће у Москви бити обиљежен Дан побједе и 70 година заврштка Другог свјетског рата, изјавио је портпарол Кремља Дмитри Песков.

Учешће су потврдили лидери Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Таџикистан, Абхазије, Јужне Осетије, Кине, Кубе, Индије, Јужне Африке, БиХ, Републике Српске, Венецуеле, Вијетнама, Зимбабвеа, Македоније, Монголије, Кипра, Палестине, Србије, Словачке и Чешке, шефови УН И УНЕСАКА.

Песков је додао да неће сви гости бити у могућности да присуствују паради, због своје заузетости, што се посебно односи на словачког премијера Роберта Фица, њемачку канцеларку Ангелу Меркел, бјелоруског предсједника Александра Лукашенка и чешког Милоша Земана.

Шефови западних држава одлучили су раније да неће присуствовати обиљежавању 70. годишњице победе над фашизмом, због кризе у Украјини.

СЈЕВЕРНОКОРЕЈСКИ ЛИДЕР ОТКАЗАО ДОЛАЗАК У МОСКВУ

Сјевернокорејски лидер Ким Јонг-Ун отказао је долазак у Москву 9. маја на прославу 70 година од побједе у Другом свјетском рату, саопштено је из Кремља.

Песков је рекао да је разлог "непредвиђена унутрашња питања".

Млади сјевернокорејски лидер, коме је ово требало да буде прво званично путовање у иностранство, прихватио је позив Русије још у јануару, пренио је АФП.