latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:41 | Аутор: Б92

ЕК усвојила ССП с Косовом

Европска комисија усвојила је Споразум о стабилизацији и придруживању с Косовом и упутила га Савјету министара ЕУ, који би требало да прихвати тај документ.

То су за агенцију Бета у Бриселу рекли извори из Комисије.

Косово не признаје пет чланица ЕУ и зато је договорено да ССП с Косовом, ако га прихвати Савјет министара ЕУ, потпише Европска комисија, а не земље чланице Уније, као што је то био случај с пет држава Западног Балкана.

Извјеститељка а Косово у Европском парламенту Улрике Луначек саопштила је да је усвајање ССП у Европској комисији "важан корак на путу Косова ка интеграцији у ЕУ", истакавши да ће Косово први пут стећи уговорни однос с Унијом.

ССП с Косовом мора потврдити и Европски парламент.

"Потврђен европски пут Косова"

Приштински званичници су прихватање приједлога Споразума о стабилизацији и придруживању за Косово и Метохију од Европске комисије у Бриселу коментарисали на друштвеним мрежама, уз поруку да он потврђује европски пут покрајине.

Предсједник косовске скупштине Кадри Весели је на свом фејсбук профилу написао да је прихватање приједлога ССП-а за Косово "јасан доказ нашег ангажовања и визије за будућност".

Косовски шеф дипломатије Хашим Тачи је, пак, на истој друштвеној мрежи поручио да очекује да чланице ЕУ убрзо одлуче и о финалном потпису тог документа.

Потпис ће, каже Тачи, формализовати и оснажити односе између Косова и ЕУ.

Министар за европске интеграције у Беким Чолаку је поздрављајући усвајање приједлога С СП-а рекао да "изгледа да ће он бити потписан током љета, а да ће на снагу ступити 1. јануара 2016.", пренијели су медији.