latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:46 | Аутор: Агенције

Хан: Ситуација на Балкану још крхка, али се консолидује

Европски комесар за сусједску политику и проширење Јоханес Хан оцијенио је да је ситуација на простору бивше Југославије и даље крхка, али да се све више консолидује, као и да се улази у период у којем се помирење чини могућим.

Упитан каква је општа ситуација након пријема Хрватске у ЕУ у другим земљама бивше Југославије, као и да ли након година ратова међунационални конфликти могу бити препрека за пријем Србије, он је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", рекао да је и даље крхка, али да се улази у период у којем се помирење чини могућим.

"Наш прилаз је да кроз конкретне пројекте подржимо то помирење и да не дозволимо да буду само теоретска конференцијска вјежба. При том се ради о пројектима из области саобраћаја и енергије. Такође су и истраживање и универзитетско образовање корисни за прекограничну сарадњу и могу бити допринос помирењу", увјерен је Хан.

По питању проширење он је подсјетио да постоји јасна изјава предсједника Европске комисије Жан Клод Јункера према којој у овом мандату неће бити проширења.

"То је изазвало одређене иритације, али је само технички опис реалног стања. На Балкану, на примјер, у међувремену у готово свим земљама кандидатима постоји добро законодавство за борбу против корупције, али не ради се само о усвајању закона, већ морају бити и одрживи примјењени, а за то је потребно вријеме", сматра комесар из Аустрије.

С тим у вези је подсјетио да је прошле недјеље у Бриселу одржан састанак премијера свих земаља западног Балкана, и да је успјело да се постигне договор о укључењу саобраћајне мреже тих земаља у трансевропску мрежу. "То не доприноси само да се преброде даљине, већ и савладавању конфликата", нагласио је Хан.

Истовремено је затражио да ЕУ мора помагати својим сусједима, јер је Унија, свеукупно гледано један успешан пројекат. "Још никада у Европи није било тако дуго мира. То је сигурно омогућено сарадњом ЕУ. Тамо гдје је ЕУ је мир и због тога је Унија, и поред својих, често криткованих, меких моћи, веома атрактивна", објаснио је Хан заложивши се за помоћ јужним сусједним земљама одакле долазе избјеглице.

Према његовим ријечима, важно је тамо подстаћи стабилизацију државног ауторитета, а даљи корак би био међурегионална сарадња. Основна европска идеја је да се кроз економску сарадњу створи ситуација у којој се може искључити могућност избијања конфликата.

Када је ријеч о Украјини Хан је казао да је ЕУ повукла поуке из својих грешака, и да мора својим сусједима јасно ставити до знања да не смију "превише натезати" своје политичке могућности.

Бескомпормисан и агресиван став Турске према свим државама које су окарактерисале масовно убиство над Јерменима као геноцид отежава приближавање Анкаре ЕУ, рекао је Хан. Међутим треба имати у виду да се, када је ријеч о веома оштрим реакцијама Анкаре, у јуну одржавају избори, додао је Хан.

"У појединим дијеловима земље и код одређених дијелова становништва то је можда популарно, али оно што ме забрињава су дугорочне посљедице. Тиме се сије сјеме антиевропског и антизападног става што, из данашњег угла, чини веома тешким могуће чланство", поручио је Хан.

Недавно је и аустријски парламент усвојио изјаву шефова посланичких клубова свих шест парламентарних странака о геноциду над Јерменима, након чега је Турска повукла свог амбасадора на консултације и запријетила захлађењем односа.