latinica  ћирилица
30/04/2015 |  15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Десеткован профит Гаспрома

Нето профит руског гасног гиганта Гаспрома је прошле године десеткован је у односу на 2013. због економских санкција, пада рубље и цијена нафте.

Гаспром, који је прије само неколико година био најпрофитабилнија компанија на свијету, остварио је у 2014. нето профит од 159 милијарди рубаља (2,8 милијарди евра) у поређењу са профитом од 1,14 билиона рубаља (20 милијарди евра по актуелном девизном курсу) из 2013. године, наводи се у годишњем извјештају компаније.

Аналитичари који су учествовали у анкети њујоршке агенције "Блумберг" очекивали су знатно виши профит Гаспрома од 665 милијарди рубаља, преноси агенција Франс прес.

Овакви резултати су, према њиховом мишљењу, посљедица слабије тражње у Европи, која је највеће извозно тржиште Гаспрома, али и чињенице да су европски купци искористили гас из сопствених складишта чекајући да се пад цијена нафте одрази на уговоре о снабдијевању гасом.

Преполовљена вриједност рубље је, према тврдњама аналитичара, помогла обарању капиталних трошкова Гаспрома и подизању прихода, док је по основу слободног новчаног тока компанија генерисала 654 милијарде рубаља, за 90 одсто више у односу на 2013. годину.

На умањење зараде Гаспрома је утицао и спор измедју Русије и Украјине око цијена гаса, а компанија је такође морала да издвоји 313 милијарди рубаља за покривање потенцијалних будућих губитака, што је четири пута више у односу на 2013. годину.