latinica  ћирилица
30/04/2015 |  15:52 | Аутор: СРНА

Јункер: Берлин дугује Бриселу обавјештење

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас да ће Берлин обавијестити Брисел о детаљима шпијунског скандала, након што је у њемачким медијима објављено да су њихове обавјештајне агенције шпијунирале званичнике ЕУ и Француске у корист америчке Агенције за националну безбједност.

Њемачки дневник "Зидојче цајтунг" писао је данас да су обавјештајне агенције те земље шпијунирале највише француске и званичнике Европске комисије за потребе америчке НСА.

Према писању листа, њемачка обавјештајна агенција БНД помагала је НСА у обављању "политичке шпијунаже" праћењем највишерангираних званичника у француском Министарству спољних послова, Јелисејској палати и Европској комисији.

Аналитичари наводе да је Влада њемачког канцелара Ангеле Меркел дуго приказивана као жртва савезничке шпијунаже, али се од почетка седмице суочава са медијским извјештајима о њемачкој шпијунажи европских фирми у корист САД.

Њемачки дневник "Билд" је, позивајући се на документе обавјештајних агенција, писао почетком седмице да је канцеларија канцелара током првог мандата Меркелове на тој функцији била обавијештена о њемачкој умијешаности у америчку економску шпијунажу, али да није реаговала.

"Не знам да ли су њемачки агенти активни овдје. Знам из личног искуства да је веома тешко под контролом држати тајне службе. Њемачке власти то треба да ријеше и очекујем да ће то и учинити", нагласио је Јункер.

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мајцер понудио је да наредне седмице пред парламентарним комитетом изнесе објашњење.

Међутим, опозиција је већ оптужила Владу да је лагала да ништа није знала о економској шпијунажи НСА.