latinica  ћирилица
30/04/2015 |  16:47 | Аутор: СРНА

Путин: Моји родитељи су чудом преживјели

Руски предсједник Владимир Путин је у колумни објављеној у листу "Руски пионир" испричао како су његов отац и мајка чудом преживјели Други свјетски рат.

"Искрено говорећи, отац није волио чак ни да помиње ту тему.Када су одрасли разговарали био сам присутан и све информације о рату и о томе шта се дешавало са породицом сазнао сам из тих разговора" - наводи Путин.

Његов отац служио је војску у Севастопољу, у подморничким јединицама.

"Причао је како су га ранили. Он и још један његов друг кренули су у мању акцију у њемачку позадину. Дошли су до њемачког бункера и одатле је изашао снажан момак.

Они нису могли да мрдну јер су били на мети митраљеза, а њемачки војник је извукао гранату, а онда и другу, и бацио на њих" - пише руски предсједник и наводи да је његов отац тада задобио тешке повреде.

Путин открива да му је отац читав живот провео са шрапнелима у нози, који нису извађени.

"Нога га је бољела, а стопало није било покретно. Ситне шрапнеле нису дирали да кости не би напукле. Хвала Богу, није изгубио ногу. Дошао је у руке добром љекару", написао је Путин.

Док је отац ратовао, његовог старијег брата одвели су од мајке у Дјечији дом, да би га касније евакуисали. Тамо се разболио од дифтерије и умро током блокаде Лењинграда.

"Отац је, кад су му дозволили да хода, стао на штаке и пошао кући. Када је стигао, видио је да болничари износе тијела мртвих из улаза, а међу њима и његову жену.

Пришао је и учинило му се да она дише. Рекао је болничарима да је још жива, али су му болничари одговорили да ће `издахнути касније и да неће преживјети", прича руски предсједник.

Шеф руске државе каже да је његов отац тада на болничаре кренуо са штакама и приморао их да мајку врате у стан.

"Болничари су му рекли да ће учинити како каже, али су га упозорили да неће у тај крај долазити поново бар за двије до четири недјеље и да ће морати сам да се сналази. Он је њу подигао на ноге - остала је жива. И живјела је до 1999. године. А он је умро крајем 1998", наводи Владимир Путин.

"Мама ми је причала како је долазила код оца у болницу гдје је лежао послије рањавања. Имали су мало дијете од три године. Глад, блокада.Отац јој је давао своје болничко сљедовање, кришом од љекара и медицинских сестара.

Она би га сакрила, носила кући и хранила дијете. Онда је он у болници почео да пада у несвјест од глади и љекари и сестре су схватили шта се догађа и нису је више пуштали", написао је Путин

Ово није први пут да Путин пише за "Руски пионир".

Док је био на функцији премијера Русије у мају 2009. године испричао је за тај часопис зашто не треба отпуштати људе, а ако већ мора да их отпусти - да то ради сам.

У септембру 2010. своју колумну посветио је научницима, испричавши да му се свиђају "подухвати уз учешће животиња" и како се у тим случајевима рјешавају питања безбједности.