latinica  ћирилица
30/04/2015 |  16:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Наставница из Сијетла главна за регрутовање у ИС?

Британски Канал 4 је истраживао о Твитер налогу UmmWaqqas, који је промовисао ИС док није угашен 17. априла, и открио да се иза њега крије жена од 20-ак година за коју се вјерује да је Европљанка, а према контактима које је одржавала са многима који су отишли на Блиски исток и придружили се ИС, може се закључити да је највјероватније Британка, преноси "Раша тудеј".
ИСИЛ - Фото: Screenshot/YouTube
ИСИЛФото: Screenshot/YouTube

Међутим, британски канал, који је проучавао вишегодишњу историју овог налога, наводи да је идентификовао седам фотографија постављених у прошлости на локацијама у Сијетлу, у америчкој држави Вашингтон.

Утврђено је и да се та жена највјероватније зове Равдах Абдисалам, на основу налога на Фејсбуку под тим именом за који су коришћене сличне фотографије и називи који су се раније могли наћи и на њеном Твитер налогу.

У једној од порука које је раније објавила на Твитеру, а које нису везане за ИС нити за радикални исламизам, она каже да је одлучила да се више не бави новинарством, већ да се посвети предавању.

Њени пријатељи су британском каналу рекли да она више не живи у Сијетлу, већ у Медини у Саудијској Арабији или, пак, у Денверу у Колораду.

У "путном водичу" ИС за потенцијалне регруте који путују у Турску да би прешли границу са Сиријом, Твитер налог UmmWaqqas је наведен као један од главних контаката, наводи Канал 4.

Поред тога што је промовисао путовања у Сирију и Ирак и придруживање ИС, овај налог је оправдавао злочине које чини та екстремистичка група, као што је погубљење заробљеног јорданског пилота, које објашњава као освету у стилу "око за око, зуб за зуб".