latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:01 | Аутор: Б92

Ђиновић: Иза терориста стоји софистицирана организација

Утисак да су терористи дивљаци који желе да уништавају ствара се на основу медијских извјештаја, а то је грешка, каже начелник Службе за борбу против тероризма МУП-а Србије.

Говорећи о пријетњи тероризма у региону, Радослав Ђиновић каже да се иза великих екстремистичких група увијек крије софистицирана организација.

"То није само оно што гледамо на интернету. Иза екстремистичких група стоји сложена, софистицирана организација са високим научним и стручним потенцијалима усмјереним ка остваривању неких циљева", упозорава Ђидовић.

Како је рекао, апсолутна безбједност од тероризма не постоји ни у Србији ни у осталим земљама.

"То је сан свих који се баве овом проблематиком и жеља сваког обичног, поштеног грађанина.

Међутим, пријетња постоји и зависи како од глобалних дешавања, тако и од локалних. Имате људе који гледају неке садржаје, а затим и догађаје и бруталне терористичке акте, као оне у Француској", каже Ђиновић.

Начелник Службе за борбу против тероризма и екстремизма рекао је за Б92 да не постоји савршен одговор на тероризам, али да увијек постоји потреба за сталним усавршавањем.

"Када стигне до репресије, тада је већ касно. Идеје су се већ спојиле са насилним активностима, тада постоје планови за оружје, за извршење", каже Ђиновић, напомињући да је Србија на путу да донесе Стратегију за борбу против тероризма чији је значајан дио посвећен превенцији.

Што се тиче Србије, Ђиновић каже да је основни изазов контрола људи који одлазе да се боре у Сирију и Ирак, а прије свега оних који се враћају са ратних подручја.

"Повратници су већи проблем, јер су прошли кроз војне обуке, окрвавили руке и носе сумануте идеје. Они представљају реалну опасност", каже Ђиновић.

Како каже, процес радикализације се углавном спроводи код рањивих појединаца.

"Циљна група теоретичара и вођа радикалног исламског покрета увијек су рањиве популације младих. То је борба за њихове душе, за узимање њихових душа и стављање у њих мржње. Иако не мора да значи, то су често млади људи који имају породичне проблеме, чији су родитељи разведени, млади са криминалном прошлошћу, али су ту и мањинске групације. Такође, регрутација се врши и у затворима", објашњава Ђиновић.