latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:41 | Аутор: СРНА

Љубић: "Алуминиј" не иде у стечај

Директор "Алуминија" из Мостара Никица Љубић демантовао је тврдње портала "Кликс" да ова компанија иде у стечај, истичући да је фирма на путу опоравка, што потврђује 5,6 милиона КМ добити остварене на крају првог овогодишњег тромјесечја.

Љубић је рекао да ни садржај, ни наслов текста да "Алуминиј" иде у стечај не одговарају истини, оцијенивши као тенденциозне тврдње портала "чији су новинари извукли из контекста и на негативан начин јавности представили податке из повјерљивог ревизорског извјештаја ревизорске куће КПМГ".

- Ако је "Алуминиј" данас пред стечајем онда је прошле године био у стечају. Пословање "Алуминија" данас знатно се разликује од пословања у претходном периоду. Ту, прије свега, мислим на конкретне податке да је 2014. године у првих пола године "Алуминиј" створио око шест милиона КМ новог губитка. Ситуација је данас у пословању знатно другачија тако да "Алуминиј"  први квартал ове године завршава са 5,6 милиона КМ добити. За први квартал прошле године то је било око 25 милиона КМ минус – појаснио је Љубић.

Он је рекао да се не може побјећи од чињенице да "Алуминиј" има нагомилани губитак од 231 милион КМ, али сматра великим резултатом да је компанија сама преокренула генерисање новог губитка у позитиван резултат.

- То је основ који је битан за будуће пословање "Алуминија", јер не стварамо нови губитак. Не кажемо да је 231 милион КМ губитка мала цифра и да то можемо експресно да вратимо, али оно што тражимо је адекватна динамика. Садашњим радом смо показали да смо дошли до позитивног рачуна и да ћемо на тај начин, уз адекватну динамику отплате, бити у стању да то вратимо - нагласио је Љубић.

Он је истакао да је главни разлог зашто је "Алуминиј" ангажовао ревизорску кућу КПМГ, прије свега, да се дође до оптималног отплатног плана према Електорпривреди Хрватске заједнице Херцег-Босна који не би угрозио пословање Електропривреде, а "Алуминију" би омогућио континуитет у неким активностима, прије свега враћање на пуни капацитет производње, плаћање свих текућих обавеза, што је у овом периоду на крају и остварено.