latinica  ћирилица
30/04/2015 |  19:42 | Аутор: БЕТА

Орбан не враћа смртну казну

Мађарски премијер Виктор Орбан не предвиђа увођење смртне казне, саопштила је влада послије негодовања ЕУ након Орбанове најаве да жели да покрене расправу о томе.
Виктор Орбан - Фото: Getty Images
Виктор ОрбанФото: Getty Images

"У Мађарској ће се водити расправа о смртној казни, али премијер не планира да је поново уведе", изјавио је портпарол мађарске владе Јанош Лазар и додао да је Орбан о томе данас разговарао с предсједником Европског парламента Мартином Шулцом.

Орбан је изазвао незадовољство ЕУ ове недјеље изјавом да смртна казна, укинута 1990. године у Мађарској, треба да буде предмет дебате мађарској влади.

Мађарски кривични закон, који у свијету сматрају једним од најрепресивнијих у Европи, нема довољно "разувјеравајућу моћ", рекао је у уторак Орбан реагујући на недавно убиство једног трговца.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер запријетио је данас Орбану да ће водити "битку" с њим уколико поново уведе смртну казну.

"Повеља о основним правима ЕУ забрањује примјену смртне казне. Орбан треба јасно да стави до знања да нема такву намјеру, а ако је има онда ће бити "борбе'", рекао је Јункер.

Предсједник Европске комисије подсјетио је да је укидање смртне казне било услов за улазак у ЕУ.