latinica  ћирилица
30/04/2015 |  19:59 | Аутор: СРНА

Ђурић: Нормализација односа кроз стварање заједнице српских општина

Шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да пут у даљу нормализацију односа Београда и Приштине иде преко стварања заједнице српских општина.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

- Мора се поштовати план провођења бриселског споразума који дефинише стварање заједнице српских општина као први елемент који треба да буде испуњен - рекао је Ђурић у Берлину након разговора са Николасом Мејером Ландрутом, главним савјетником за европске послове њемачког канцелара Ангеле Меркел.

Он је указао да двије године након потписивања бриселског споразума није испуњен само тај елемент и нагласио да је Србија остварила много тога и да је била фактор који је доприносио стабилности у региону.

- Мислимо да то треба да буде вредновано и кроз напредак Србије у европским интеграцијама - рекао је Ђурић, преносе београдски медији.

Поводом навода о потписивању мировног споразума између Србије и самопроглашеног Косова у 2016. години, Ђурић је рекао да таква врста споразума у разговорима са њемачким саговорницима није помињана и поручио да такав споразум за Србију не постоји.

- Споразуми те врсте постижу се обично када имате неки рат и обично између држава. Београд и Приштина не разговарају као одвојене државе, него је реч о разговорима централне владе са покрајинским институцијама и то је нешто што ми отворено говоримо и нашим немачким саговорницима овде у Берлину - рекао је Ђурић.

Он је нагласио да је делегација Србије пренијела саговорницима у Берлину да би за Београд било веома корисно да прецизно зна који је њихов став о свим питањима која се односе на европске интеграције и нормализацију односа са Приштином да би могао да планира своје даље кораке.

- Суштина изјава свих званичника Србије се темељи на чињеници да Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова - закључио је Ђурић.