latinica  ћирилица
04/05/2015 |  08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Коен: Нема глобалне безбједности без Русије

Ниједна модерна глобална пријетња безбједности не може ефикасно да се ријеши без сарадње са Русијом, сматра амерички историчар Стивен Коен.
Стефан Коен - Фото: Screenshot/YouTube
Стефан КоенФото: Screenshot/YouTube

Коен наглашава да је Украјина већ сувише коштала Америку кад је ријеч о националној безбједности, преноси портал Спутњик.

Свијет је, према његовим ријечима, данас много опаснији и слабије уређен него прије 25 година, када је постојао СССР.

"Данас има више држава које посједују нуклеарно оружје, али и мање контроле над њим. Чешћи су регионални сукоби, више је етничке и вјерске мржње, као и политичког екстремизма и нетрпељивости", сматра историчар и професор на Универзитету у Принстону.

Према Коену, ниједна од ових егзистенцијалних опасности се не може ријешити без сарадње са Русијом, па је зато идеја да се она изолује, ослаби и дестабилизуја, као и да се изврши промјена режима у Москви - осуђена на пропаст.

"Немогуће је изоловати Русију. Она је превелика, пребогата, и има добре везе у свијету. Русија данас има бројне могућности на западу, а и шире", рекао је Коен.

Професор је указао на чињеницу да, без обзира на тренутну медијску кампању која се води против ње, Русија и даље има партнере, симпатизере и савезнике широм свијета, чак и на западу, преноси Спутњик.

Тиме што покушава да је изолује, Запад подстиче Москву да се окрене на другу страну, каже Коен, додајући да се Кремљ већ окренуо Пекингу.

Он је упозорио и да покушаји дестабилизације Русије могу само продубити наведене опасности и створити нове. Позиција САД у украјинској кризи је, према његовим ријечима, већ коштала Вашингтон кад је ријеч о националној безбједности.

"Вашингтон је изгубио партнера у Кремљу, не само (руског предсједника Владимира) Путина, већ и много његових будућих насљедника", сматра Коен.

У међувремену, геополитички сукоб у Украјини, како каже, окреће Европу против Америке, упозоравајући да цјелокупна ситуација може да дестабилизује и Транс-атлантску алијансу, преноси Спутњик.

"С обзиром да нас је САД гурнула у нови хладни рат, ближи смо правом рату са нуклеарном Русијом", закључује Коен.