latinica  ћирилица
08/05/2024 |  20:30 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

Приказана четири краткометражна филма на тему Другог свјетском рата у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Руски културни центар у Бањалуци приказао је четири краткометражна филма на тему Другог свјетском рата. Филм је посвећем обиљежаваљу деветог маја-дана побједе над фашизмом. Пројекција филма усмјерена је на очување сјећања и подвиг совјетског народа током Другог свјетског рата.
Приказана четири краткометражна филма на тему Другог свјетског рата у Бањалуци - Фото: РТРС
Приказана четири краткометражна филма на тему Другог свјетског рата у БањалуциФото: РТРС

Српски народ дао је највећи допринос у борби против фашизма током 1945 године, што је и документовано у оквиру филмске пројекције представљене од стране Руског центра.

- Дан који подјсећа на наше велико страдање које је уз руско свакако највеће у Европи у Другом свјетском рату поред Поњског - истакао је доц. др Никола Ожеговић са Филозофског факултета Бањалука.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

ФОТО: РТРС

- Наше је да баштинимо сјећање на страдале, да баштинимо наше хероје, али исто да укажемо на потребу чувања наше цивилизације - истакао је члан Удружења Руског центра Игор Котјелников.

Врло битно знати историју и памтити подвиг оних који су побиједили фашизам, каже Игор Калабухов амбасадор Русије у БиХ.

- Задовољни смо са солидарношћу у Српској у оваквим сјећањима и сад је врло битно овакве догађаје који су битни памтити - наводи амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја као знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.