latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:48 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Александар Спасојевић и 80 студената трчке хуманитарну трку до Острога (ВИДЕО)

Молитвено саборовање у манастиру Острог, гдје вјерници вијековима ходочашће с вјером да ће их Свети Василије Острошки Чудотворац исцијелити од болести и недаћа, 12. маја, употпуниће и молитвеним трчањем и ходом одважни Александар Спасојевић, из Рудог и студенти из Фоче.
Ходочашће на Острог - Фото: РТРС
Ходочашће на ОстрогФото: РТРС

Прије поласка на ходошће тридесеттрогодишњи Александар Спасојевић са породицом и пријатељима помолио се за духовну снагу. Полицајцу из Рудог није први пут да трчи да би помогао другима. Преко Пљеваља, Жабљака, Шавника и Никшића до Острога претрчаће 240 километара.

- Трчим хуманитарну трку за Страхињу Јојевића из Рудог, Хелену Гавран из Београда и Хелену Полић из Прибоја, којима је неопходна наша помоћ - рекао је Спасојевић.

И 80 студената Медицинског и Богословског факултета у Фочи благословљени су да молитвеним ходом препјешаче 144 километра преко Шћепан Поља, Плужина и Никшића како би у навечерје Световасилијевског дана, стигли у Острог.

Никола Гаврић, студент треће године Богословије каже да му је ово трећа година како иде на ходочашће.

- Пут зна да буде тежак, да буде доста препрека, повреда, лошег времена, али уз Божију помоћ се може све постићи - каже Гаврић.

- Осјећај је невјероватан, сви болови и сва искушења, једноставно нестану када прођеш кроз капију манастира. Све то нестане, као да сте у том моменту изашли из аута, тек стигли, потпуно одморни, потпуно опуштени - истиче Милица Ивковић, студент треће године Медицинског факултета.

Велику подршку ходочасници су добили од Студентског центра у Фочи – храна, пратња, гардероба и превоз у повратку.

- Четири дана пјешачења није нимало лако. Ово је велика жртва наших студената на чему морамо да им будемо захвални - истиче Божица Матовић, директорка Студентског центра "Бориша Старовић" у Фочи.

Молитвени ход у манастир Острог вишевијековна је традиција у српском народу и вјерника осталих традиционалних религија које поштују Светог Василија Oстрошког Чудотворца.