latinica  ћирилица
04/05/2015 |  12:57 | Аутор: СРНА

Република Српска: Јавни позив послодавцима и незапосленима

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске расписали су јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за коришћење средстава по пројектима запошљавања, потврђено је у Министарству.

Завод за запошљавање Републике Српске реализује "Пројекат подршке запошљавању у привреди Републике Српске у 2015. години", чија је укупна вриједност 4.520.000 КМ, а који се финансира из средстава Завода.

Пројектом је обухваћено запошљавање лица са евиденције на период минимално 12 мјесеци на пуно радно вријеме, са степеном стручног образовања од неквалификоване до високе стручне спреме, који активно траже запослење.

У Министарству напомињу да на јавни позив не могу да аплицирају фирме из јавног сектора, нити послодавци који нису испоштовали раније пројекте.

Првом компонентом планирано је суфинансирање запошљавања код послодаваца за 1.135 лица у износу од 2.000 КМ по лицу, што укупно износи 2.270.000 КМ.

Захтјеве могу подносити послодавци чија је основна дјелатност, између осталог, из области пољопривреде, шумарства и риболова, вађења руда и камена, прерађивачке индустрије, производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, затим грађевинарства, трговине на велико и мало, саобраћаја, информација и комуникација и друге.

Послодавци по једном пројекту могу запослити до 30 лица.

Другом компонентом планирано је суфинансирање самозапошљавања за 450 лица у износу од 4.000 КМ по лицу, што укупно износи 1.800.000 КМ.

Средства неће бити одобравана незапосленим лицима која су у досадашњем периоду користила средства за самозапошљавање, као ни оним лицима која су у посљедњих 12 мјесеци, прије објаве јавног позива, обављала исту или сличну дјелатност, па је одјавили.

Трећом компонентом предвиђено је суфинансирање обуке, доквалификације и преквалификације за укупно 300 незапослених лица за оне послодавце који искажу интерес за то, а средства ће се додјељивати у износу до 1.000 КМ по лицу, док је послодавац обавезан да их запосли.

Такође, послодавцу ће се додјељивати и додатна средства од 500 КМ по лицу за њихово запошљавање код послодавца који је исказао интерес за та лица, а укупна средства по овој компоненти износе 450.000 КМ.

Ограничава се број лица по једном послодавцу, и то на максимално 50 лица, а код додјеле средстава водиће се рачуна колико послодавац укупно запошљава радника и сходно томе предлагаће се број радника и износ средстава.

Приоритет у коришћењу средстава, између осталих, имаће програми којима се стварају услови за запошљавање у области пољопривреде, прерађивачке индустрије и производно-услужних дјелатности, програми гдје је дјелатност базирана на коришћењу домаћих сировина, као и програми којима се подстиче запошљавање лица са дефицитарним занимањима посебно у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

Рок за подношење пријава је 3. јун.