latinica  ћирилица
04/05/2015 |  12:59 | Аутор: СРНА

РС, вјештачка оплодња: Повећано учешће локалних заједница

Број одобрених захтјева за финансирање трошкова вантјелесне оплодње у 2014. години у односу на 2011. годину повећан је за 40 одсто, што указује на подизање друштвене свијести локалних заједница о значају провођења мјера популационе политике.

У 2011. години 13 општина /градова примило је 93 захтјева, а одобрило 41, док је у 2014. години 27 општина/градова примило 124, од чега је одобрило 106 захтјева за финансирање трошкова вантјелесне оплодње.

Имајући у виду колики је значај учешћа локалних заједница у провођењу мјера популационе политике, Влада Републике Српске је и ове године донијела закључак којим се задужују јединице локалне самоуправе, које нису у буџетима планирале средства за финансирање трећег и наредног поступка вантјелесне оплодње, да та средства планирају за наредну годину, а да за 2015. годину финансирање врше са других буџетских позиција сличне намјене.

Из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске подсјећају да се из буџета Републике Српске финансирају два поступка вантјелесне оплодње.

У саопштењу Министарства напомиње се да се Република Српска прикључила већини развијених европских земља које сносе трошкове процедуре и терапија вантјелесне оплодње с циљем рјешења проблема стерилитета.