latinica  ћирилица
04/05/2015 |  14:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија се спрема за параду за Дан побједе

Русија се припрема за параду којом ће ове недјеље прославити 70. годишњицу совјетске побједе над нацистичком Њемачком, а коју ће неки њени савезници из Другог свјетског рата бојкотовати због украјинске кризе.
Парада на Црвеном тргу (фото: © Sputnik/ Alexander Vilf) -
Парада на Црвеном тргу (фото: © Sputnik/ Alexander Vilf)

Процјењује се да је у Другом свјетском рату погинуло 27 милиона војника и цивила бившег Совјетског Савеза, а тријумф Црвене армије у највећем рату у историји сматра се поносом Русије.

Дан побједе, који се обиљежава 9. маја, уједињује Русе из свих сфера живота без обзира на њихове политичке афинитете.

"То је дан славе, дан поноса нашег народа, дан највећег слављења генерације побједника", изјавио је предсједник Русије Владимири Путин, преноси АФП.

Побједа у Другом свјетском рату (1941-45), који у Русији зову Велики отаџбински рат, посљедњих година је стекао статус култа, док противници оптужују Путина да користи историју земље да би ојачао личну моћ.

Писац Виктор Астафјев, познат по мрачним причама о Другом свјетском рату, тврди да су губици Русије у том сукобу били много већи од 27 милиона колико је званично процијењено и да су војни команданти побиједили на рачун "велике количине проливене крви".

"Они су бацили људе у ватру као сламке", написао је овај ратни ветеран у писму које је недавно објавио независни лист "Новаја Газета", додајући да је "непријатељ бомбардован лешевима, удављен у руској крви".

Путин, који се успротивио покушајима омаловажавања улоге Русије у Другом свјетском рату, изгубио је много родбине у том сукобу. Али он тврди да његов отац, који је тешко рањен, као и његова мајка, која је једва преживјела опсаду Лењинграда, нису били кивни на нацистичке војнике.

"Они нису гајили мржњу према непријатељу, што је изненађујуће. Искрено, ја до данашњег дана не могу у потпуности то да разумијем", написао је он недавно у колумни за један руски часопис.

Он ће 9. маја предводити параду на Црвеном тргу, на којој ће бити представљено најновије руско оружје, као и више од 15.000 руских и страних војника, укључујући индијске бригадире и припаднике кинеске почасне гарде. Путин ће бити домаћин лидера Кине, Кубе, Индије, Јужноафричке Републике и неколико бивших совјетских држава који ће чинити отприлике трећину од укупно 68 шефова држава и лидера међународних организација који су позвани на прославу Дана побједе у Другом свјетском рату, наводи АФП.

Прослава 70. годишњице побједе разликоваће се од прослава од прије 10 година када је Путин био домаћин лидерима САД, Француске, Њемачке, Италије и Јапана. "Лидери који ће бити уз Путина неће бити обични гости. За Русе ће то бити мапа свијета који је у стању да се супротстави америчком диктату", написао је опозициони лист "Њу тајмс".

Политички аналитичар са везама у Кремљу Сергеј Караганов каже да је главна порука параде да је Русија спремна да брани своје интересе, па и силом ако је неопходно.

Очекује се да ће послије параде центром Москве прошетати око 165.000 људи који ће носити портрете чланова својих породице који су се борили у Другом свјетском рату.