latinica  ћирилица
04/05/2015 |  16:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Шведска: Школски систем брука земљу

Организација за европску сарадњу и развој саопштила је да Шведска није успјела да побољша свој школски систем упркос низу реформи у последњих неколико година, што постаје срамота за ту скандинавску државу благостања.
Хаос испред завода за запошљавање у Стокхолму - Фото: AP
Хаос испред завода за запошљавање у СтокхолмуФото: AP

 
Швеђани који су навикли да виде своју земљу близу врха у свим међународним истраживањима, почев од квалитета живота и економске конкурентности, суочили су се са чињеницом да су млади Швеђани на интернационалном тесту за 15-годишњаке, пали испод просјека, наводи се у извештају ОЕЦД-а.

Школска дисциплина се погоршала јер ђаци све чешће касне у школу, више него у осталим земљама обухваћеним анкетом, а само пет одсто наставног кадра сматра да је наставник цијењена професија у друштву, што је међу најнижим нивоом широм земље учесница у истраживању ОЕЦД-а о настави и учењу.

Јаз између младих имиграната и рођених Швеђана остаје изазов пошто свако друго дијете досељеника има ниво испод основног у математици, у поређењу са 22 одсто младих старосједилаца.

Шведска није успјела да побољша свој школски систем, упркос низу реформи у последњих неколико година, а амбициознија национална стратегија сада хитно треба побољша квалитет и праведност у образовању, пошто је ПИСА тест показао да је Шведска на 28. месту од 34 земља у математици и на посљедњем 27. месту од 27 земаља у науци, наводи агенција АП.

У извјештају предатом Шведској влади ОЕЦД позива Шведску да "хитно реформише свој школски систем" и предлаже подизање статуса и плата наставника уз постављање већих очекивања од ђака.