latinica  ћирилица
05/05/2015 |  09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Јункер: Грчки излазак из еврозоне није опција

Атина мора да предузме крупне кораке да би постигла компромис са међународним кредиторима, али да излазак Грчке из еврозоне није опција, каже Жан-Клод Јункер.

Говорећи на универзитету у белгијском граду Левену, предсједник Европске комисије је рекао да Грчка мора да предузме кораке у "нашем правцу и ми морамо да будемо спремни да адекватно одговоримо на те кораке за које они немају алтернативу".

Сви морају да схвате да су европска економија и монетарна унија неповратан процес и "због тога, грчки излазак из еврозоне није опција".

Уколико Грчка напусти еврозону, "англосаксонски свијет" би покушао све да учини да прекине политику једне монете, рекао је он, а пренео АФП.

Атина до 12. маја треба да отплати готово милијарду евра дуга и камата Међународном монетарном фонду.

Делегација ЕУ и ММФ-а инсистира на томе да, прије пуштања преостале рате кредита Атини, Грчка обећа да ће спровести реформе.

Грчка, којој понестаје готовине, поручила је партнерима из еврозоне у фебруару да ће до краја априла постићи споразум са кредиторима о листи реформи неопходних за ослобађање преостале транше из пакета међународне помоћи вриједне 7,2 милијарде евра.