latinica  ћирилица
05/05/2015 |  12:21 | Аутор: СРНА

У септембру почиње са радом фабрика "Р-С силикон"

Фабрика за прераду метал-силицијума "Р-С силикон" у Бјелајцу код Мркоњић Града требало би да почне са радом у септембру.
Мркоњић Град (фото: М. Радуловић) - Фото: РТРС
Мркоњић Град (фото: М. Радуловић)Фото: РТРС

Изградња и опремање фабрике коштаће 30 милиона евра, а пројекат реализује италијанска компанија "Металеге".

Директор "Р-С силикона" Ђанмикеле Фоља рекао је да се радови одвијају планираном динамиком.

"У мају прошле године постављен је камен темељац за изградњу фабрике и радови добро напредују. Почетак рада је планиран за септембар", рекао је Фоља и додао да је у току процес запошљавања и обуке радника.

Он каже да је дио радника запослен на градилишту, а дио је на обуци у фабрици у Јајцу.

"Тренутно су запослена 43 радника, али до септембра ћемо без проблема достићи број од 100 и више људи, мислим негдје око 120", рекао је Фоља.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да је овај пројекат веома важан за ову општину, али и цијелу Републику Српску.

"Изградња фабрике у Бјелајцу ће допринијети развоју привреде наше општине. Директну корист ће, осим општине, имати и Република Српска кроз запошљавање великог броја радника и плаћање пореза, а индиректну корист ће имати привреда цијеле регије обављањем разних послова за ову компанију", рекла је Аничићева.

Она је додала да ће сви готови производи бити пласирани за инострано тржиште, па ће општина Мркоњић Град бити једна од највећих извозника у регији.

Фабрика "Р-С силикон" ће производити 15.000 тона метал силицијума годишње, који се користи за потребе медицинске и фармацеутске индустрије, али и грађевинарства и индустрије метала.

То ће бити једна од најмодернијих фабрика за те намјене у свијету са технологијом новије генерације која неће загађивати животну средину.

Сви производи ће бити пласирани на тржиште западне Европе - у Њемачку, Пољску, Мађарску, Италију и Словачку