latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина: Промјене у нафтној индустрији

Кина је замијенила лидере три највеће државне енергетске компаније, у вријеме спекулација око реформи у нафтној индустрији.

Индустријски гигант Чајна нешнел петролеум корп саопштио је да ће његовог директора Џуа Ђинпинга, који је иступио са функције због старости, наслиједити Ванг Јулин, који је претходно био директор офшор нафтне фирме ЦНОЦ, преноси агенција Франс прес.

Кинеска Комунистичка партија контролише руководство највећих државних предузећа и има право да смјењује њихове лидере.

ЦНОЦ је саопштио да ће Ванга на позицији наслиједити досадашњи предсједник компаније, док је фирма Синопек поручила да ће њеног лидера Фуа Ченгјуа наслиједити Ванг Јупу из Кинеске грађевинске академије, будући да Фу такође напушта позицију због старости.

Кинески државни медији пишу да влада у Пекингу планира да покрене структурне реформе нафтне индустрије током године, а спомиње се и спајање ЦНПЦ и Синопека, иако су обије компаније негирале такве спекулације.

Новинска агенција Синхуа је прошле недјеље јавила да Пекинг разматра спајање великих државних предузећа у 40 "националних шампиона" у односу на садашњих 112.

Смањење броја државних фирми у складу је са обећањем владајуће Комунистичке партије да ће ублажити доминацију државе у другој по величини свјетској привреди и дозволити да тржиште игра одлучујућу улогу.

Спекуалције о реформама у нафтном сектору долазе у вријеме када се све три највеће енергетске компаније у Кини боре са ниским цијенама нафте. Филијала ЦНПЦ ПетроЧајна је у првом кварталу забиљежила пад нето профита од 82 одсто на годишњем нивоу, након пада од 17 одсто из 2014.

Синопек је прошле године евидентирао пад зараде од 29,7 одсто, док је ЦНОЦ истовремено имао раст профита од 6,6 одсто.