latinica  ћирилица
16/05/2015 |  08:43 | Аутор: РТРС

Десетогодишњица рада РиТЕ "Станари" (ФОТО и ВИДЕО)

У Станарима је обиљежено 10 година рада компаније ЕФТ Рудник и термоелектрана "Станари”. Свечаности обиљежавања успјешног рада компаније присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе Жељка Цвијановић.
ТЕ Станари - Фото: СРНА
ТЕ СтанариФото: СРНА

Предсједник компаније ЕФТ Вук Хамовић рекао је данас у Станарима, на обиљежавању 10 година рада Компаније ЕФТ РиТЕ "Станари", да су прва тестирања Термоелектране предвиђена крајем године када ће и први мегавати струје бити испоручени на енергетску мрежу.

На свечаној церемонији, којој су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, пресједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске и бројне друге високе званице, Хамовић је захвалио Влади Републике Српске и локалној заједници на подршци и створеном амбијенту у којем сви могу да буду задовољни - радници да примају редовно плате, компанија профит, а држава да убире порезе.

"Овдје смо дошли пре десет година и планирамо да останемо много дуже. Планирамо да видимо себе као део заједнице у којој смо интегрисани", нагласио је Хамовић.

Он је додао да су сви еколошки стандарди у Руднику и термоелектрани "Станари" у складу са европским, ако се има у виду да су закони у БиХ много блажи.

Хамовић је најавио да ће се у наредном периоду број радника са садашњих 600 бити повећан на 900, са тенденцијом раста јер се планирају нови пројекти.

Начелник општине Станари Душан Панић рекао да је данашња свечаност поручује да локална заједница сигурно има добру сарадњу на остварењу јединственог циља - развој реалног сектора.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон изразио је задовољство чињеницом да један од водећих британских инвеститора ЕфТ Група улаже у Рудник и термоелектрану "Станари".

"Као амбасадор Уједињеног Краљевства залажем се за развој економије и веома ми је драго да напредујемо у овом смислу", рекао је Фергусон.

Амбасадор Кине у БиХ Леи Јианзхонг честитао је десетогодишњицу рада Компаније ЕфТ Рудник и термоелектрана "Станари".

"Ваш пословни успјех је економски и комерцијални развој Кине и БиХ довео у нову фазу. Желим и надам се да ће ЕфТ групација више пословно јачати и да ће привредна сарадња бити настављена", рекао је Јианзхонг.

Термоелектрана у Станарима биће капацитета 300 мегавата, са планираном годишњом производњом од 2.000 гигават часова и годишњом потрошњом угља од 2,3 милиона тона.

Под називом "ЕфТ-Рудник и Термоелектрана Станари" предузеће послује од јануара 2008. године. Укупна вриједност пројекта већа је од 560.000.000. евра, што укључује изградњу термоелектране и развој рудника до потребног капацитета.

У мају 2010. године потписан је уговор за изградњу Термоелектране "Станари" са кинеском фирмом "Донгфанг електрик корпорејшн", за шта је кредит од 350.000.000 евра обезбиједила Кинеска развојна банка.

По завршетку изградње, Термоелектрана ће упошљавати око 900 радника.
То ће бити прва електрана у југоисточној Европи чији ће рад бити усклађен са технолошким и еко-стандардима ЕУ, због чега нема опасности од загађења добојског подручја и шире околине.

Додик: Станари највеће градилиште у Српској

 Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је општина Станари највеће градилиште у Српској.
Додик, који је данас присуствовао обиљежавању 10 година рада компаније "ЕФТ - Рудник и Термоелектрана `Станари`", рекао је да ће изградњом термоелектране, добијањем статуса општине и проласком аутопута Добој - Бањалука, Станари сигурно добити значајну перспективу развоја.

"Ово је највеће градилиште у Српској, када се кумулативно гледају инвестиције. То је доказ да нисмо стали, да смо у најтежим годинама планирали и почињали велике инвестиције и Република Српска и општина Станари сигурно имају разлога за задовољство", рекао је Додик.

Он је напоменуо да се ради на пројекту да Станари имају директно укључење на аутопут који пролази у непосредној близини.

"Не тако случајно, али у исто вријеме, сложило се овдје неколико важних и великих инвестиција на простору добојске регије, то су свакако Термоелектрана `Станари` и аутопут Бањалука - Добој", рекао је Додик.

Додик је истакао да је компанија ЕФТ један од највећих инвеститора у региону и други по величини страни инвеститор у Републици Српској.

"Радује ме чињеница да смо данас могли да чујемо да крајем ове године, како је редвиђено свим плановима за изградњу термоелектране, почиње пробни рад и да ће у половини идуће године почети и њихово укључивање на мрежу, значи испорука струје купцима", рекао је Додик.

Предсједник Српске је захвалио и честитао јубилеј свим радницима који ту раде, као и свима који су помогли овом пројекту.

Цвијановић: РиТЕ "Станари" је саставни дио политике развоја Српске

 Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је 550 милиона евра вриједна инвестиција ЕФТ Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Станари" саставни дио политике развоја Републике Српске.

"Ово је добар знак, не само за општину Станари, него и за цијелу регију, Републику Српску и шире, јер је ово једна од највећих инвестиција која се реализује у цијелом региону", рекла је Цвијановићева током обиљежавања 10 година рада компаније ЕФТ РиТЕ "Станари".

Она је изразила задовољство што је компанија ЕФТ одабрала баш Републику Српску, која је нашла "заједничку ријеч" са инвеститором, те пожељела овом колективу много више радника у перспективи.

Цвијановићева је додала да ће Влада Српске и даље бити на услузи РиТЕ "Станари" када је ријеч о одређеним законским рјешењима, што је досадашња сарадња и показала, када су заједнички успјели отклонити одређене недостатке и препреке.

"Почели смо овдје процес реформи и оно што се сада ради јесте у сарадњи са пословном заједницом, али и синдикатима, да бисмо створили позитиван амбијент у Републици Српској за пословање, али и за живот њених грађана. Ту предњачимо у односу на све остале у БиХ, али смо довољно спремни да у партнерству помогнемо и осталима да ухватимо корак да бисмо могли да направимо један такав амбијент", рекла је Цвијановићева.

Она је захвалила инвеститорима што су се одлучили да инвестирају у Републику Српску, а радницима пожељела да ово буде мјесто гдје ће моћи још дуго да зарађују своју плату која ће бити већа од просјека.