latinica  ћирилица
16/05/2015 |  15:31 | Аутор: СРНА

Кривични закон на дневном реду Дома народа ПС БиХ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ у понедјељак, 18. маја, требало би да размотри и да се изјасни о захтјеву Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Представнички дом на сједници 13. маја усвојио је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим су предвиђене строже казне за кривична дјела трговине људима, а организована међународна трговина људима прописује се као посебно кривично дјело.

У закон се уводи и кривично дјело "присилни нестанак".

У образложењу предложеног закона наводи се да је његов циљ хармонизација кривичног законодавства у БиХ са међународним правом, те усклађивање са препорукама Групе Савјета Европе за борбу против корупције /ГРЕКО/, Комитета Савјета Европе за спречавање прања новца /МАНИВАЛ/ и ФАТФ - међународног тијела чији је задатак праћење мјера за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Представнички дом усвојио је предложени закон без подршке чланова Клуба посланика СНСД-а, који су приликом утврђивања дневног реда сједнице, навели да се њиме врши пренос надлежности са Републике Српске на БиХ, на шта је упозорио и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

На дневном реду сједнице Дома народа налази се и Приједлог закона о облигационим односима у цивилном ваздухопловсту БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Овом законском материјом уређују се облигационо-правни односи који се односе на међународни превоз путника, пртљага и терета, а који се обавља авионом за накнаду.

Предложеним законом се испуњава још један од кључних услова из Мултилатералног споразума о успостављању заједничке европске ваздухопловне области, који је БиХ ратификовала 2008. године и обавезала се на његово извршавање.

Делегати у Дому народа требало би да размотре и Извјештај о раду и финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај БиХ за 2014. годину те да се изјасне о приједлогу Заједничког колегијума за формирање интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова.