latinica  ћирилица
16/05/2015 |  18:09 | Аутор: СРНА

Предложен притвор за тузланске полицајце

Кантонално тужилаштво је од Општинског суда у Тузли затражило одређивање једномјесечног притвора за Самира Аљукића /44/, Јасмина Куртића /43/, Ведрана Матовића /42/ и Аднана Ђуловића /39/, који су јуче ухапшени због основане сумње да су, као припадници МУП-а Тузланског кантона, починили већи број кривичних дјела.
Хапшење - Фото: илустрација
ХапшењеФото: илустрација

Осумњичени су од октобра 2011. до септембра 2013. године искористили свој положај у кантоналном МУП-у и обустављали издавање прекршајних налога за возаче већег броја фирми чија су возила приликом контроле саобраћаја полицајци упућивали на ванредни технички преглед, а на којима су утврђене одређене неправилности.

Прекршајни налози су достављани Аљукићу или Куртићу, а полицајци су власнике фирми упућивали да обаве разговоре са њима како би зауставили прекршајне поступке уз одређене накнаде за то, саопштено је из Кантоналног тужилаштва.

Аљукић је 2014. године био вршилац дужности комесара МУП-а Тузланског кантона, а након смјене постављен је на позицију начелника Сектора униформисане полиције кантоналног МУП-а.

Јасмин Куртић, звани Курта, запослен је у оперативном центру кантоналног МУП-а, а Ведран Матовић и Аднан Ђуловић као службеници Полицијске станице Исток Тузла.

Аљукић и Куртић су осумњичени да су, обављајући различите руководне позиције у МУП-у Тузланског кантона у дужем периоду, кршећи правилнике овог министарства, починили кривично дјело противзаконито посредовање у продуженом временском трајању у стицају са кривичним дјелом злоупотреба положаја и овлаштења.

Матовић и Ђуловић су осумњичени да су као полицајци у Полицијској станици Исток Тузла починили кривична дјела злоупотреба положаја и овлаштења, продужено кривично дјело примање дара или других облика користи и кривотворење службене исправе.

Федерална управа полиције је Тужилаштву доставила извјештај о почињеном кривичном дјелу, те их предала у надлежност Тужилаштва.

Поступајући тужилац је донио наредбу о провођењу истраге и испитао осумњичене.