latinica  ћирилица
22/07/2015 |  11:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Напад у Суручу извео 20-годишњи Турчин

Самоубилачки бомбашки напад у Суручу, у близини границе са Сиријом, у ком су погинуле 32 особе а више од 100 рањено, извео је 20-годишњи турски држављанин, саопштио је турски званичник, послије добијених резултата анализе ДНК.
Протести у Турској због напада у Суручу - Фото: AP
Протести у Турској због напада у СуручуФото: AP

"На основу резултата анализе ДНК, можемо да потврдимо да је нападач 20-годишњи мушкарац, који је био пријављен у Адијаману (провинција на југоистоку Турске)", рекао је неименовани званичник агенцији АФП.

Раније је објављено да се вјерује да једна од припадница Исламске државе, која је заједно са још двије жене борца из Сирије прешла у Турску, стоји иза самоубилачког напада у Суручу.

Мета напада који се догодио у понедјељак био је општински културни центар у Суручу, у југоисточној провинцији Санлиурфа, гдје су чланови Савеза удружења социјалистичке омладине (СГДФ) одсјели као дио летње експедиције на помоћи у обнови Кобанеа, који лежи директно преко границе у Сирији.

Истовремено је објављено да је турска полиција привела најмање 11 особа послије синоћњих демонстрација који су постали насилни у Истанбулу и другим градовима, пренио је Ројтерс.

Турска полиција употријебила је сузавац и водене топове против више стотина демонстраната који су изашли на улице да би осудили напад у граду Суруч.

Турска влада одржаће током дана сједницу на којој ће бити разматрано појачавање безбједности дуж границе послије самоубилачког напада у Суручу.

На сједници, којом ће председавати турски премијер Ахмет Давутоглу, биће разматран "акциони план" о безбједности границе.
Давутоглу је истакао да ће влада предузети све неопходне мјере да би се осигурала безбједност Турске.

"Не би смјело да се дозволи да се сукоби у иностранству прошире на Турску", рекао је Давутоглу, додајући да турска влада никада није имала "ни директну, нити индиректну везу са било којом терористичком организацијом".