latinica  ћирилица
28/08/2015 |  08:43 | Аутор: РТРС

Случај Орић: Фарса, или напокон правда за убијене Србе

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића, због ратних злочина.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, коментаришући оптужницу против Насера Орића, наглашава да свако мора да одговара за кривична дјела почињена током прошлог рата.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић, сматра да је оптужница подигнута и због најављеног референдума у Српској о раду Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Младен Грујичић поздравио је коначно подизање оптужнице против Насера Орића, али и истакао да је срамно и жалосно што се на то чекало двије деценије и што оптужница није свеобухватна и не обухвата ниједан проценат злочина над Србима које су починили Орић и његови потчињени. "Поново се, изгледа, жели провести формалан судски процес и суђењем за три убиства занемарити бројни масовни злочини које су над српским народом средњег Подриња починили Орић и његови сљедбеници, као удружени злочиначки покрет", изјавио је Грујичић.

Адвокат Тома Фила, у изјави за “Спутњик“ рекао је да је оптужница Тужилаштва БиХ против Насера Орића фарса и да ће, ако оптужница уопште буде реализована, пресуда бити ослобађајућа. Фила подсјећа да је Сарајево морало да отвори случај Орић након што је он у Швајцарској ухапшен по потјерници Београда, а БиХ након тога тражила његово изручење, како не би одговарао за злочине пред судовима у Србији.