latinica  ћирилица
04/09/2015 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Фајман и Орбан у лошим односима због миграната

Аустријски канцелар Вернер Фајман и мађарски премијер Виктор Орбан су у лошим односима због проблема миграната, преносе данас бечки медији.
Виктор Орбан и Вернер Фајман   (Фото:APA/HANS KLAUS TECHT ) -
Виктор Орбан и Вернер Фајман (Фото:APA/HANS KLAUS TECHT )

Орбан је јуче пребацио Фајману да напада Мађарску и позвао је ове недјеље амбасадора Аустрије на разговор.
Тако је Орбан у Бриселу казао да Аустрији није могуће угодити.

"Када Мађарска пропусти избјеглице Аустрија се буни, а када то не чини, поново долазе критике из Беча", констатовао је мађарски премијер.

Упитан о зиду који је Мађарска подигла, Орбан је одговорио да је "први између Аустрије и Мађарске (некадашња челична завјеса) био против Мађарске, а данашњи зид у корист те земље".

Аустријски канцелар позвао је данас амбасадора Мађарске у Аустрији Јаноша Перењиа на разговор поводом понашања Мађарске према мигрантима.

Ријетко се у Аустрији догађа да канцелар позива амбасадора једне земље на разговор како би исказао своје неслагање са понашањем те државе.

Посљедњи пут је тадашњи канцелар Јулиус Раб 1956.године позвао амбасадора бившег СССР-а на разговор због упада совјетске војске у Мађарску.

Тада је Аустрија била суочена са таласом избјеглица из Аустрије, пошто је 120.000 Мађара затражило уточиште у сусједној држави. Фајман је позивајући мађарског амбасадора поручио да све земље ЕУ морају поштовати женевску Конвенцију о људским правима.